Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Адвентова новена за створіння

День 1

Молитва за все створіння

Господи Творче, готуючись до народження Твого Сина, ми дякуємо за дар створіння. Ми дякуємо за його красу і за радість, яку воно нам приносить. Дякуємо Тобі за світло, яке сіяє в темряві, за зорі і за сонце, за повітря, яким ми дихаємо та за рослин і тварин, яких Ти створив, за землю і воду, які нас щодня живлять.

Навчи нас бачити Тебе, Творця, в усьому, що Ти створив, в усьому, що Ти вважаєш добрим. Допоможи нам піклуватись про створіння так, як Ти нам заповів. Допоможи нам бути хранителями створіння в усій його повноті.

Через Христа, Господа нашого. Амінь.

День 2

Молитва за тварин

Господи Творче, дякуємо Тобі за тварин та за те велике різноманіття живих істот, яке Ти створив. Дякуємо Тобі за тварин, як супутників нашого життя. Дякуємо за те відчуття радості, яке вони нам несуть і за славу, яку вони воздають Твоєму творінню.

На створіння нахлинула хвиля зникнення видів, спричинена людством, тому просимо зміцни нас і дай розсудливості. В час приготування до зустрічі Твого Сина, допоможи нам віднайти шлях до процвітання Твого створіння.

Через Христа, Господа нашого. Амінь.

День 3

Молитва за рослин

Боже Творче, дякуємо Тобі за всі рослини, які несуть в собі зерно, та за всі дерева, які дають плоди. Дякуємо Тобі за все, що дають нам рослини та за те, як вони єднають нас з усім створінням на Землі.

Дякуємо Тобі за поживу: тілесну, душевну та духовну, яку ми отримуємо від рослин. Дякуємо за врожай, фрукти та овочі, які ми споживаємо, а також за всі кущі та квіти, які наповнюють наші парки і домівки. Дякуємо за той кисень, який вони виділяють, та за той стан рівноваги, який вони приносять довкола. В особливий спосіб складаємо подяку за пшеницю й виноград, які, завдяки праці людських рук, стають хлібом і вином, які ми приносимо в жертву, які Ти з любов’ю повертаєш нам під видом тіла і Крові Твого Сина, Ісуса Христа.

Споглядаючи неймовірно швидке знищення тропічних лісів, пасовищ та водойм, молимо Тебе дати нам відваги говорити за тих, хто не має голосу, і змінити наш стиль життя. Допоможи нам заохочувати наших ближніх та можновладців берегти Твоє створіння.    

Через Христа, Господа нашого. Амінь.

День 4

Молитва за землю

Господи Творче, дякуємо Тобі за землю. Дякуємо тобі за ту впевненість і комфорт, які ми відчуваємо від землі під ногами.

Дякуємо за землю, яка підкріпляє нас, будучи домом рослин і тварин, які дають нам поживу. Дякуємо за ті всі способи використання корисних копалин у нашому житті, які рятують, лікують і єднають нас. Дай нам відчуття міри, бо ми спустошуємо Твою землю, гори зруйновані, а родючі ґрунти перетворились в порох. Допоможи нам усвідомити, що ми задалеко зайшли, що ми забагато забрали. Очікуючи на народження Христа, допоможи нам віднайти нові шляхи.

Через Христа, Господа нашого. Амінь.

День 5

Молитва за воду

Господи Творче, дякуємо Тобі за воду. Дякуємо Тобі за безцінні морські глибини і їх небачене різноманіття. Дякуємо за річки і озера у наших містах, за промені світла, які танцюють на їх поверхні.

Дякуємо за те, як нас живить вода. Дякуємо за чисту воду, якою Ти нас благословив. Дякуємо за ту вологу, яка, піднімаючись з морів, перетворюється у каплі дощу, що зрошують наш урожай. Дякуємо за могутні хвилі, які не виходять з берегів.

Допоможи нам стати далекоглядними, коли ми забруднюємо і нагріваємо Твої води. Допоможи нам зрозуміти наслідки забруднення і зміни первозданного складу Твоїх вод.

Допоможи нам вберегти наших дітей і онуків тепер, приймаючи хоча б крихітні міри, щоб зберегти той безцінний дар води.

Через Христа, Господа нашого. Амінь.

День 6

Молитва за повітря

Господи Творче, дякуємо Тобі за повітря. Дякуємо Тобі за цю ласку для нас. Дякуємо Тобі за те, як ніжно грається вітерець на верхівках дерев і за той теплий його дотик на наших обличчях. Дякуємо за повітря, яким ми дихаємо, і за кожну мить, коли набираємо в груди повітря.

Ми нагріваємо повітря на Твоїй Землі, допоможи нам зрозуміти його важливість і те, що воно здатне приносити не лише користь, але й руйнувати.

Ми забруднюємо повітря на Твоїй Землі, допоможи нам усвідомити, наскільки важливо для нас є дихати.

В цей час Адвенту, допоможи нам розуміти і дай сили використовувати це розуміння на добро.

Через Христа, Господа нашого. Амінь.

День 7

Молитва за клімат

Господи Творче, дякуємо Тобі за клімат. Дякуємо Тобі за взаємодію землі, води та тепла, які створюють погодні умови. Дякуємо за всі Твої різноманітні і прекрасні екосистеми на Землі.

Дякуємо Тобі за довершений баланс, який підтримує все людство. Дякуємо за постійно прогнозовані опади і спеку, завдяки яким протягом століть ми вирощувати врожай, доглядали за худобою і благополучно розвивались.

Ми зруйнували Твій клімат, особливо через наше безперервне спалювання викопних копалин, Господи, дай нам мудрості. Допоможи нам віднайти наше місце у величному полотні Твого створіння.

Через Христа, Господа нашого. Амінь.

День 8

Молитва за найменш захищених

Господи Творче, дякуємо Тобі за те, що піклуєшся про бідних. Дякуємо за їх стійкість, мужність та приклад, який вони подають. Дякуємо за можливість знати їх, служити їм і любити їх.

Кліматичні зміни завдають найбільше шкоди тим, хто живе і працює поряд з природою, допоможи нам, Господи, стати більш солідарними. Допоможи нам наслідувати слова з Книги Приповідок «говорити за тих, хто не може за себе сказати, за права всіх нужденних».

Допоможи нам говорити правду, коли панує корупція, егоїзм і короткозорість. Допоможи нам пророче промовляти до наших братів і сестер та роздумувати над Твоєю правдою у нашому житті, щоб змінити наші звички, аби правдиво піклуватися про всіх Твоїх возлюблених дітей.

Через Христа, Господа нашого. Амінь.

День 9

Подячна молитва Творцеві

Господи Творче, дякуємо, що Ти є серед нас і серед усього, що Ти створив. Дякуємо за щедрий дар створіння, яке звіщало народження Твого Сина, створіння, з яким Ти поєднався у воді, мікроелементах та живій плоті Ісуса Христа. Дякуємо за створіння у всій його повноті, бо кожна його часточка відкриває Тебе.

Дякуємо за любов, яку ти проявив у створінні. Папа Франциск сказав: «велич створіння дорівнює любові». Дякуємо за дар Твоєї безмежної любові, дякуємо Тобі за дар любові, що зсилаєш на нас.  

Дякуємо за ту поживу, силу і умиротворення, які дарує нам Твоє створіння. Дякуємо за наше місце на полотні, яке Ти зіткав. Дякуємо за ті особливі дари, які Ти даєш кожному з нас, особливо за витривалість і відчуття гідності, якими Ти обдаровуєш наших найбідніших сестер і братів.

Просимо Тебе, Господи, допоможи нам любити більше, любити вчинками, а не просто на словах.

Молимось через новонародженого Христа, Господа нашого, Ісуса Христа. Амінь.

 

Фото:  Indian Catholic Matters

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на The Global Catholic Climate Movement