Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Роздуми на Великий піст

Піст за створіння: Будьте милосердними! Все Боже створіння заслуговує поваги!

«Щороку мільярди Божих створінь потерпають та страждають від ведення промислового сільського господарства. Промислове сільське господарство є також рушійною силою кліматичних змін та погіршення стану довкілля. Господь дав нам владу над усіма видами, щоб ми допомагали піклуватися та оберігати їх, а також турбуватися про наш Спільний Дім», - Франк Мольтено (ПАР).

Будьте милосердними! Все Боже створіння заслуговує поваги!

«Найбільше мене вражає те, що більшість фермерів у моєму штаті покидають ферми, шукаючи роботу з поденною зарплатою, оскільки вони не мають достатньо покупців, щоб вирощувати зернові та інші культури для місцевої громади», - Рхадхіка Срі Паравасту (Індія).

Споживайте місцеву їжу: продукція, яка вирощена поблизу вашого дому, завжди буде сезонною, тобто в гармонії зі створінням.

Додаючи до свого раціону продукцію місцевого виробництва, ми робимо крок на зустріч вирішенню соціальної та екологічної кризи.

«Я почала задумуватись про те, як на скотобійні ставляться до тварин, яких ми їмо. В результаті десять років тому я стала вегетаріанкою. Я все більше і більше ставала свідома того, що, споживання меншої кількості м’яса стане кроком на зустріч до порятунку планети…» - Кузіпа Налвамба (Замбія).

Споживайте менше м’яса: У нашій традиції маємо щотижня один день без м’яса. Відновімо цю традицію, щоб вберегти Землю від масових викидів парникових газів та вирубки лісів, які спричинені промисловим тваринництвом.

Піст завжди був часом відмови від м’ясних страв, тому як Католицька, так і Англіканська церкви заохочують нас щотижня постити, відмовившись від м’яса. Ця духовна практика, яка допомагає нам відійти від земних насолод, пам’ятаючи про страждання Ісусу Христа, також несе реальну користь для створіння.   

Читайте також: Піст за створіння: перейдіть на органічну продукцію

Багатьох людей дивує те, що  виробництво тваринницької продукції суттєво спричиняється до кліматичних змін. Згідно даних ООН, цей відсоток складає приблизно 14% від всіх викидів парникових газів, спричинених діяльністю людини.

Ось кілька причин, чому так відбувається. По перше, тварин, яких розводять на промислових фермах, необхідно годувати, а для цього потрібна велика кількість палива, щоб вирощувати і доглядати за культурами, які потім будуть споживати тварини. По друге, жуйні тварини, такі як корови, виділяють велику кількість метану, перетравлюючи їжу.

У різних традиціях існує безліч смачних вегетаріанських страв. Приготування однієї з таких страв кожної п’ятниці протягом Великого посту та щонайменше одного разу в тиждень протягом цілого року стане хорошим способом вберегти нашу релігійну традицію та захистити створіння.   

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на сайт Global Catholic Climate Movement