Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Екобюро УГКЦ планує співпрацювати з громадою Енергодара

Протягом 2016 року енергодарські активісти провели кілька спільних акцій разом з Екологічним Бюро Української Греко-Католицької Церкви. Вони пройшли успішно, тому є сенс нагадати про них та запланувати роботу на рік 2017. Для цього кореспонденти В Энергодаре Info зв’язалися з отцем Михайлом Неїжмаком — головою комісії з питань екології у Донецькому екзархаті УГКЦ.

Перше питання  про те, коли, як і для чого створене саме Екобюро?

— Бюро УГКЦ з питань екології засноване  15 грудня 2007 р. Його робота з питань екології направлена на формування відповідального ставлення вірних УГКЦ до Божого створіння-природи та підвищення екологічної свідомості у суспільстві шляхом інформаційно-освітньої діяльності та практичних ініціатив.

З моменту створення Екобюро досягло певних результатів праці і на даний час охоплює практично цілу Україну. У кожній єпархії та екзархаті (церковній територіальній структурі) є відповідальний отець, який впроваджує ініціативи та мету діяльності церковної екологічної структури.

Основні напрямки діяльності:

  • Поширення в українському суспільстві вчення Церкви щодо питань екології та збереження створіння.
  • Звернення уваги Церкви, суспільства та влади на актуальні проблеми природного довкілля та сприяння у пошуку за шляхами їх вирішення.
  • Консультування ієрархії УГКЦ щодо актуальних проблем навколишнього природного середовища та можливого внеску Церкви для їх вирішення.
  • Сприяння у створенні єпархіальних та екзархальних комісій УГКЦ з питань збереження створіння.
  • Сприяння спеціалізованому вишколу семінаристів, душпастирів, катехитів та вчителів християнської етики.
  • Видання науково-практичної літератури з питань відповідального ставлення до природного довкілля.
  • Організація екологічних конференцій, круглих столів, науково-практичних семінарів та інших освітніх заходів.
  • Співпраця з освітньо-виховними закладами, релігійними та громадськими організаціями, а також з органами державної влади у сфері формування відповідального ставлення до довкілля та збереження створіння.

З вересня 2013 року отець Михайло призначений екореферентом  у Донецькому екзархаті (Донецька, Луганська, Дніпропетровська, Запорізька області):  «З того часуя почав потроху впроваджувати проекти Екобюро у Східних областях України. Велика увага Екобюро УГКЦ на Сході приділяється не тільки вірним церкви, а й старається дійти з екологічним вченням до кожного, зокрема дітей, школярів та молоді. У своїй місії щодо збереження створіння, природи, церква виступає рушієм та спонукою до призадуми кожної людини над важливою місією дбати про навколишній світ».

Як ви вийшли на Енергодар?

— У нашій діяльності ми керуємося екологічним календарем, згідно якого впродовж року відбуваються заходи.Тут мається на увазі екологічні дати всеукраїнського та світового значення, які супроводжуються тематичною діяльністю, зустрічами, круглими столами, екоакціями. Найперше Екобюро зосереджує свою увагу на ті міста, де є наші громади чи осередки. Отож перший  візит в  Енергодар відбувся в часі Великого посту 2015 року за сприяння настоятеля місцевої громади УГКЦ «Св.Йосифа Обручника» отця Олександра Варницького, в рамках постійної Великопосної  ініціативи Екобюро ”Екологічне навернення задля збереження створіння”. Відбулась зустріч з вірянами парафії, зустріч-знайомство з представником міської ради з екологічних питань, а також місцевий телеканал ЭНТС записав тематичну програму. Згодом уже у 2016 році інший візит  у Енергодар відбувся уже в рамках акції Екобюро “Посади дерево миру”до 30-ї річниці аварії на ЧАЕС. Тоді було висаджено дерева на алеї біля знаку «Герої нашого часу», відбулись зустрічі з школярами та Польською спільнотою міста, екскурсія до музею ЗАЕС.

 

 

Довідка: За  три роки діяльності отця Михайла на посаді екореферента екологчні заходи відбулися у  більше 20-ти населених пунктах, проведено близько 100 заходів, у них задіяно більше 2000 людей.

Які плани на 2017 рік?

Плани на майбутнє є незмінні у своїй суті та полягають в тому, щоб продовжувати працю у екологічній ділянці згідно поставлених завдань та викликів. Ця праця у 2017 році буде зосереджена на шуканні шляхів та дотиків з українським суспільством через призму віри у Бога-Творця усього, що нас оточує. Ця правда є не чужою та зрозумілою для кожної людини, на моє глибоке переконання, часто незалежно від глибини віри у Бога та конфесійної приналежності. Велику увагу буде приділено енергоощадності та енергоефективності. Цю роботу Екобюро вже розпочало ініціативою проведення енергоаудитів (професійним обстеженням об’єктів, будівель та церков з метою визначення найбільш оптимального шляху утеплення та зменшення енерговитрат для економії енергоресурсів) У Донецькому екзархаті вже цього 2017-го року було обстежено 9 об’єктів у Донецькій та Дніпропетровській області.

Невдовзі розпочнеться Великий піст, а з ним наша «Великопосна ініціатива-екологічне навернення задля збереження створіння», в часі якої у всіх регіонах будуть проходити різноманітні заходи та тематичні зустрічі, де церква, через своє екологічне служіння, буде старатися допомогти кожному покаятися та навернутися перед зустріччю з Воскреслим Христом із закликом не чинити  «екологічних гріхів», які руйнують життя та призводять до смерті.

Також Екологічне Бюро УГКЦ, як завжди у своїй діяльності, діє у любові, відкритості та повазі до кожної людини, закликає усіх небайдужих та зацікавлених осіб, організації, навчальні заклади, молодь та дітей до активної співпраці заради добрих та корисних ініціатив, задля збереження якості  життя, здоров’я для себе та прийдешніх поколінь. У 2017 році я як референт Екобюро у Донецькому екзархаті на теренах Сходу України очікую на результативну співпрацю, яка принесе користь для ще більшої кількості людей.

Джерело: В Энергодаре Info