Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Олена Осипчук: «Щоб людина була екологічно свідомою, вона повинна мати емоційний зв’язок з природою»

Екодозвілля набуває популярності серед людей, які прагнуть не тільки відпочивати на природі, а й розрізняти, які саме рослини, птахи та інші природні елементи їх оточують. Олена Осипчук та Анастасія Ярошенко розповідають про проект «Зелений ліхтарик», основним завданням якого є допомога у пізнанні навколишнього середовища та формування екологічної свідомості.

- Як і коли виникла ідея створення проекту «Зелений ліхтарик»?

- Олена Осипчук (далі – О.): Оскільки я за освітою географ, в принципі, ця тема мала б бути в мене на поверхні, але це не зовсім так. Просто в один прекрасний момент

зрозуміла, що люди гуляють містом, на природі і не усвідомлюють, що вони бачать набагато менше, ніж можуть. І в мене виникла ідея організації прогулянок, які були б більш свідомими і емоційно збагаченими через спілкування з природою. Мені хотілося, щоб люди могли відпочити і в той же час корисно провести час, щоб надалі вони помічали природу навколо себе. У школі такому не вчать. Звісно, є біологія й географія, але загалом учням викладають сухі факти. Вмінню спостерігати за природою та радіти від цього, розуміти, чому саме так відбувається, ніхто, на жаль, не вчить. Мені закортіло, щоб люди заповнили цю прогалину.


- На вашому сайті представлений доволі великий перелік екскурсій. Які серед них найпопулярніші?

- Анастасія Ярошенко (далі – А.): Якщо порівнювати за тематикою – ботаніка, гриби, птахи та лишайники, – то частіше обирають екскурсії про птахів. Також ми намагаємося не повторювати екскурсії, а робити нові.

- О.: З птахів частіше всього починають, тому що їх найлегше помітити, вони красиві, про них щось вже відомо. А потім, так би мовити, пізнавальний дух захоплює наших відвідувачів, і вони повертаються вже на екскурсії про рослини, гриби та інше. Також в нас є проекти, в яких ми поєднуємо природу з мистецтвом. На початку цього року Музей Ханенків (Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків, що в Києві, має найвизначнішу збірку закордонного мистецтва в Україні, – авт.)запропонував провести комбіновану екскурсію нашого лектора-орнітолога та мистецтвознавця музею про птахів на виставці китайського живопису. Нещодавно ми організовували філологічно-ботанічну зустріч у Ботанічному саду, де ботанік розповідав про дерева, а філолог доповнював про походження назв цих дерев. Одного разу проводили філологічно-орнітологічну зустріч, де орнітолог розповідав про птахів, яких можна побачити у нас, а філолог, в свою чергу, розповідав про походження їх назв. Також цікавим заходом «на перетині» була зустріч з ілюстраторкою Марисею Рудською, яка розповідала відвідувачам, як правильно робити замальовки птахів.

- А.: Також декілька разів ми публікували пости про композиторів, яких на створення музики надихнула саме природа. Наприклад, писали про американського джазового музиканта Пола Уінтера, котрий використовував звуки тварин у своїх творах, та французького композитора Олів'є Мессіана, який наслідував звуки птахів у музиці.

- Хто є вашою головною аудиторією?

-О.: Спочатку аудиторія складалася з дорослих людей. Але основними відвідувачами є сім'ї. Ми часто розробляємо такі програми, які будуть цікаві як батькам, так і їхнім дітям. Ми завжди дотримуємося певних принципів подачі матеріалу, всі наші лектори знають: оскільки слухачі є непрофесіоналами, інформація повинна бути доступною, практичною і максимально захоплюючою. Також у нас є окремі тури як для дорослих, так і для дітей.

- А: Є в нас і суто дитячі квести в ботанічному саду та в музеї. Діти дуже часто нас дивують, і, думаю, своїх батьків теж. На відміну від дорослих, вони спостережливіші та уважніші.

-О: Взагалі ми завжди дивуємося, які люди до нас приходять. На наших проектах збирається освічена та всебічно розвинена аудиторія.

- Ви організовуєте проекти в усі пори року. Яка пора є найгарячішою для відвідування?

-О: Більше всього заходів ми проводимо восени та наприкінці весни. Взагалі різноманітність напрямів наших заходів дозволяють працювати весь рік. Взимку ми організовуємо майстер-класи, конкурси, коли теплішає – виходимо на вулицю.

- Чи співпрацюєте ви з іншими організаціями, фондами? Хтось допомагає вам у реалізації ваших проектів?

-О: На сьогодні ми реалізуємо наші проекти своїми силами. Серед наших партнерів є дружні ресторани, пізнавальні клуби, які допомагають з призами для конкурсів, але частіше всього їхня допомога короткострокова.

- На вашу думку, наскільки в Україні популярне екодозвілля? Чи розвинена в українців екосвідомість?

-О: В цілому, за останні три роки я спостерігаю збільшення інтересу до такого виду дозвілля. Щоб людина була екологічно свідомою, вона повинна мати емоційний зв'язок з природою, прагнути до самопізнання та саморозвитку. Щоб цей зв'язок сформувати, мусить бути певний досвід або знання, а щоб ці знання з'явилися, треба їх набути. Наші екскурсії є одним із варіантів набуття таких знань.

- А: Додатковий бонус нашої роботи в тому, що люди стають уважнішими не тільки до природи, а й до людей навколо себе та їхніх потреб.

- Чому б ви порадили сходити на заходи «Зеленого ліхтарика»?

- О: По-перше, люди рідко коли спеціально виходять на прогулянку, щоб ознайомитися з птахами, роздивитися гриби чи дослідити лишайники саме із знавцями своєї справи. Варто сходити один раз із професіоналом і наступного разу людина вже самостійно зможе розрізнити елементи природи. Прогулянки природою чи парком стають насиченішими, багатшими та цікавішими. По-друге, в нас збирається дуже класна аудиторія, яку цікавить інтелектуальне дозвілля і яка може вести різнобічний діалог. Ми як організатори створюємо для цього всі умови – печемо домашнє печиво, хто не перший раз приходить до нас, приносить варення з собою. І третя причина прийти до нас полягає в тому, що наші заходи настільки вибивають людину із міської звичної атмосфери, що вона емоційно перезавантажується. Хоча наші маршрути можуть бути довгими, після них відчувається приємна втома.

- А: А я думаю, що наші заходи є хорошою можливістю провести час разом усією сім'єю. Також екскурсії «Ліхтарика» можна вважати певним чином терапією, адже люди весь час завантажені проблемами та щоденними справами, а коли опиняються на природі, одразу розслабляються і набираються нових сил.

Джерело: Ресурсний Центр Гурт