Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Освіта для молоді

Кліматичне паломництво: Як створіння «вчить» і «розповідає» нам про Господню любов?

«Спитай лиш у тварин, вони тебе навчать; у птиць небесних, і тобі сповістять; або повзунів, вони тебе повчать, і риби в морі тобі повідають! Хто з усіх них не знає, що рука Господня все це створила? В його руці душа всього живого, дихання кожного людського тіла». (Іов 12, 7-10)

«Перед нами стоять великі культурні, духовні та освітні виклики і нам необхідно вийти на довгий шлях віднови». (Laudato Si, 202).

Питання для обговорення:

  • Як створіння «вчить» і «розповідає» нам про Господню любов?
  • Яким чином Господь підтримує життя всього створіння? Як ми, люди, є частиною цього кругообігу життя?
  • Папа Франциск пише, що екологічна криза є великим викликом і ми повинні вийти на довгий шлях віднови. Як ми маємо відновити наші стосунки з Творцем і Його створінням?

Що необхідно зробити?

  1. Намалюйте малюнок, який показує, як ми пов’язані з Божим створінням, а тоді покажіть, як Боже створіння пов’язане між собою. Подумайте про те, як речі, які ви використовуєте чи робите, можуть вплинути на створіння і на людей навколо вас.

1а. Приклад 1: Листок паперу в твоєму зошиті, мабуть, колись був деревом. Те дерево колись було домівкою для сім’ї пташок. Ті пташки могли нести у дзьобі зернятка, які б одного для проросли на лузі, де б могли гратися діти.

1b. Приклад 2: Сорочка, в якій ти одягнений, могла бути виготовлена з бавовника. Щоб зібрати врожай бавовника на фермі, необхідна вода. Воду взяли з підземного джерела, яке так само необхідне і для сусіднього села.

  1. Не обов’язково, щоб ці зв’язки були точними чи надто конкретними. Ідея полягає в тому, щоб уявити як ми, люди, пов’язані з Божим створінням.
  2. Обдумайте ті зв’язки, які ви намалювали, і спробуйте придумати як ми можемо піклуватися краще про створіння і людей, які з нами пов’язані. Для прикладу, ти можеш взяти за звичку використовувати обидві сторони аркуша паперу в своєму зошиті і так він прослужить тобі вдвічі довше, а це, в свою чергу, означає, що зрубають менше дерев і менше тварин втратять свої домівки. Ти можеш постановити собі більш бережно ставитись до своєї сорочки і не потрібно буде міняти її на нову, що вимагає більше затрати ресурсів. 

Заключна молитва:

Господи, наш Творче,

Дякуємо за все, що Ти створив.

Дякуємо тобі за тварин і птахів, за Землю

І той подих життя, який наповняє нас.

Допоможи нам піклуватися про створіння так,

Як Ти піклуєшся про нас.

Амінь.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на The Climate Pilgrimage