Актуальна тема

Меню

В Олеському деканаті провели екологічні місії

29 квітня у парафії свв. безсрібників Косми і Дам’яна, в с. Тур’я відбулися екологічні місії в рамках Великопосної ініціативи Бюро УГКЦ з питань екології, які, на запрошення декана Олеського о. Юрія Колачника, провів о. Юрій Годісь голова екологічної комісії Сокальсько-Жовківської єпархії.

Розпочалися місії з відкритого уроку у місцевій школі, на якому були присутні дирекція, вчителі, учні від першого по одинадцятий клас, а також усі бажаючі жителі села. Темою уроку була: «Енергоефективність і енергозбереження в умовах викликів війни». Під час уроку роздумували над значенням слів «енергоефективність» і «енергозбереження», також ділилися власним досвідом збереження енергії у повсякденному житті.

Присутні згадали про нещодавню масовану ракетну атаку по об’єктах критичної інфраструктури Львівської області і їх наслідки для довкілля і життя людей. Обмінялися думками, як можемо допомагати нашим енергетикам і державі у збереженні енергії в приватних будинках та домогосподарствах. Доповідач наголосив на екологічній відповідальності кожного перед Творцем і витлумачив термін «екологічний гріх» і пояснив його вплив на наше життя. Окрім цього присутні переглянули відеоролик від Бюро УГКЦ з питань екології, про вплив людини на природу і те, як ми можемо змінити його в кращу сторону через особисту відповідальність, та відеоматеріал про роз’яснення термінів «енергоефективність» і «енергозбереження».

За свою активність та правильні відповіді діти отримали еко-закладки а для школи була подарована гра «Марафон енергозбереження» і різнопланова екологічна література видавництва Екобюро УГКЦ.

Опісля усі спільно вийшли на шкільне подвір’я і від фігурки Матері Божої розпочали екологічну Хресну дорогу вулицями села, до якої теж долучилися місцеві жителі. Під час Хресної дороги діти і вчителі читали стації і по черзі несли хрест. Завершилася Хресна дорога в центрі села біля могили борцям за волю України, де усі присутні спільно помолилися за всіх полеглих героїв, а також за нашу Перемогу і справедливий Мир у нашій державі і світі.

Ще одна зустріч з вірними відбулася на лоні природи у мальовничому селі, яке має назву Гутисько-Турянське, на місці де колись стояв костел, який був знищений, однак вірні захотіли зберегти пам'ять про це місце і поставили фігурку Матері Божої та пам’ятний хрест. Дане село є складовою частиною парафії свв. Безсрібників Косми і Дам’яна і так історично склалося, що ці два села мають один спільний храм і є однією великою християнською родиною.

Проте отець Юрій, адміністратор парафії, не зміг оминути своїх вірних, які мешкають у цьому селі, тому запросив їх на спільну молитву до фігурки Божої Матері, де всі спільно помолилися Молебень до Бога Творця серед співу птахів і приємного запаху лісу. Після молитви о. Юрій Годісь виголосив екологічну проповідь, опираючись на Декалозі Блаженнішого Святослава і наголосив про екологічний гріх та відповідальне ставлення до природи, закликав вірних берегти цей дарунок від Творця і плекати любов до Нього у своїх дітей і онуків, щоб зберегти красу землі для прийдешніх поколінь.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології