Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Екокомітет рекомендував Раді ухвалити низку довкіллєвих законопроєктів

Комітет з питань  екологічної політики та природокористування рекомендував Верховній Раді підтримати низку довкіллєвих законопроєктів.

Серед них урядовий законопроєкт №9194 “Про посилення відповідальності за порушення вимог законодавства у сфері реєстрації викидів та перенесення забруднювачів і відходів”, повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів.

Зазначається, що документ передбачає наступні зміни: доповнення Кодексу України про адміністративні правопорушення новою статтею щодо відповідальності операторів установок за неподання або несвоєчасне подання звіту, надання недостовірних даних, неоприлюднення інформації тощо; внесення змін до адмінкодексу щодо контролюючих повноважень у цій сфері з боку Держекоінспекції та Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. 

Окрім того, екокомітет рекомендував підтримати законопроєкт №0204 "Про ратифікацію Нагойсько-Куала-Лумпурського додаткового протоколу про відповідальність і відшкодування до Картахенського протоколу про біобезпеку", який виніс президент України Володимир Зеленський.

Документ дасть можливість Україні брати в іноземних партнерів представників фауну для відновлення та підтримки заповідних зон та забезпечення біорізноманіття. “Збереження та захист українського біорізноманіття – один з пріоритетів Міндовкілля, який в умовах воєнного стану набув нових сенсів. Адже через дії держави-терориста українська флора та фауна, яка становить понад третину усього біорізноманіття Європи, може зазнати великих втрат”, – сказав міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Він пояснив, що ратифікація Нагойсько-Куала-Лумпурського додаткового протоколу є важливим кроком для збереження природи України. Документ підписали ще у 2011 році, однак ратифікували лише через 12 років.

“Впровадження цього протоколу запровадить міжнародні механізми для відшкодування шкоди біорізноманіттю та здоров’ю людей, завданої негативним впливом ГМО”, – пояснив Стрілець.

Джерело: Екополітика