Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

"Екологія Право Людина" сигналізує про факти масового отруєння бджіл

Згідно з даними Міжнародної некомерційної екологічної організації “Спостерігачі Землі”, бджоли є найважливішими тваринами для збереження екосистеми планети. Від 60 до 90% нашої їжі залежить від комах-запилювачів, особливо бджіл. Доповідь організації, оприлюднена Королівським географічним товариством Великобританії, стверджує, що зникнення багатьох видів бджіл або їх статус “зникаючих” становить загрозу не тільки природі, але й для людства.

Без допомоги бджіл ми не змогли б отримувати фрукти, овочі, зернові та горіхи. Зниження чисельності бджіл матиме наслідки для інших видів, включаючи людей, і може викликати “ефект доміно”.

За словами Альберта Ейнштейна, якщо бджоли зникнуть з нашої планети, людству може знадобитися менше ніж чотири роки, щоб зникнути. Уявімо, що бджоли вимерли або їх популяція настільки зменшилася, що вони не можуть виконувати свою важливу роль у запиленні. В результаті екологічний баланс екосистем починає порушуватися, а всі види тварин, що залежать від рослин, стоять перед загибеллю. Це спричинило б масове вимирання різноманітних видів тварин і рослин, а згодом – і людей.

Проте, така ніби очевидна вагома роль бджіл для збереження нашої планети і існування людства як такого, не завжди зупиняє людей від їх отруєння. Так, до Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» звернулися власники пасік та бджолярі Бродівської міської територіальної громади.

Із даного звернення розуміємо, що місцеві мешканці скаржаться на неналежне використання одним із сільськогосподарських підприємств пестицидів, агрохімікатів, інших засобів стимуляції росту та захисту рослин. А особливої шкоди зазнають саме власники пасік та бджолярі Бродівської міської територіальної громади. Вони стверджують, що в Бродівській міській територіальній громаді в квітні-травні 2023 року отруєння бджіл носить масовий характер, спостерігається в різних куточках громади, де здійснює свою діяльність ПП «Західний Буг».

Бджолярі і пасічники повідомляють, що кількість загиблих бджіл вже наближається до тисячі бджолосімей, понесені втрати є істотними, адже збитки по втраті бджіл без урахування втраченої вигоди і моральної шкоди складають більше трьох мільйонів гривень. Слід зазначити і про те, що у такому випадку, збитки для довкілля особливо значні. Як описувалось вище, бджоли відіграють фундаментальну роль у збереженні та функціонуванні природних екосистем. Під загрозою зараз не лише врожаї фруктів та овочів на території Бродівської міської територіальної громади – наслідки такого отруєння бджіл можуть носити набагато глобальніший характер.

Безумовно, здійснення сільськогосподарської діяльності, вирощування аграріями сільськогосподарської продукції є дуже важливими та актуальними у всіх можливих проявах, проте така діяльність не має нищити та убивати усе навколо, завдаючи непоправної шкоди.

Пасічники готові захищати свої майнові інтереси в судах, звертатись до правоохоронних органів, і ЕПЛ готова надавати фаховий супровід у такій діяльності. Також сподіваємося, що державні контролюючі органи, незважаючи на мораторій, введений через воєнний стан, нададуть належне реагування на дану ситуацію та допоможуть уникнути таких негативних ситуацій, які вже стали систематичними, в майбутньому.

Ми щиро сподіваємось, що відповідні органи та особи відповідально поставляться до даної проблеми і вживатимуть заходів керуючись чинним законодавством, інтересами громадян та збереження довкілля.

Джерело: ЕПЛ