Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Впровадження європейських стандартів та інструментів у сфері енергоефективності – одна зі складових повноцінної інтеграції України до ЄС

На цьому наголосила Голова Держенергоефективності Ганна Замазєєва, виступаючи на 31-му засіданні координаційної групи Енергетичного співтовариства.

“Сьогодні енергоефективність набула критичного значення як для декарбонізації, так і для енергетичної безпеки України та Європи. Незважаючи на всі існуючі виклики, ми продовжуємо імплементувати європейські директиви в національне законодавство для досягнення національних цілей у цій сфері. Енергетичне співтовариство – наш надійний партнер на шляху євроінтеграції та дороговказ до реформ”, - зауважила Голова Держенергоефективності, представляючи євроінтеграційні кроки в енергоефективності та подальші пріоритети в роботі.

Одне з головних завдань Держенергоефективності – виконання Закону України від 21 жовтня 2021 року № 1818-IX "Про енергетичну ефективність", який спрямований на імплементацію положень Директиви 2012/27/ЄС про енергетичну ефективність.

На виконання цього Закону, Агентство розробляє необхідні нормативно-правові акти для розвитку в Україні енергоменеджменту, енергоаудиту, енергосервісу, високоефективної когенерації, а також формування цілей у досягненні скорочення споживання енергії та моніторингу їх досягнення.

Зокрема, Держенергоефективності допомагає органам державної влади та підпорядкованим їм підприємствам впроваджувати системи енергоменеджменту.

Агентство розробило Порядок надання інформації про сертифікацію систем енергетичного та/або екологічного менеджменту суб’єктів господарювання, який затверджено постанову Уряду від 4.11.2022  № 1238.  Наразі проводиться робота щодо погодження розроблених Агентством порядків ведення:

  • реєстру органів державної влади та органів місцевого самоврядування, які запровадили систему енергетичного менеджменту;
  • реєстру суб'єктів господарювання, які отримали сертифікати систем енергоменеджменту та/або екологічного менеджменту.

“Ми також працюємо над стимулюванням ЕСКО-механізму для модернізації громадських будівель. Агентство зараз створює інформаційні бази ЕСКО-компаній та потенційних об’єктів. Крім того, спільно з ПРООН, банками та партнерами ми обговорюємо створення додаткових програм для здешевлення кредитів для компаній, які займатимуться реконструкцією громадських будівель”, - повідомила Ганна Замазєєва.

Впроваджуючи європейську директиву з енергоефективності, Держенергоефективності розробило Закон щодо розвитку високоефективної когенерації, який був прийнятий Верховною Радою України 24 лютого 2023 року та підписаний Президентом 17 березня 2023 року.

“Завдяки цьому закону ми замінимо поточний механізм кваліфікації когенераційних установок на новий механізм кваліфікації високоефективної когенерації, який відповідатиме вимогам Директиви 2012/27/ЄС. Важливо створити умови для впровадження високоефективних установок для виробництва тепла та електроенергії. Це допоможе підвищити ефективність використання палива, зменшити споживання енергії та викиди CO2”, - пояснила Голова Держенергоефективності.

Також Держенергоефективності розробляє проекти нормативно-правових актів, що передбачають створення Національної системи моніторингу енергоефективності,  встановлення та оцінку досягнення цільового показника щорічного скорочення споживання енергії.

“Впевнені, що відновлення України має базуватися на сучасних принципах енергоефективності та декарбонізації не лише в будівлях, а й у всіх галузях економіки. Таким чином зможемо відновити регіональну економіку та життя громад”, -  повідомила Голова та закликала до тісної співпраці.

Окрім цього, учасники координаційної групи Енергетичного співтовариства обговорили останні зміни у політиці ЄС у сфері енергоефективності та її посилення у відповідь на енергетичну кризу. Зокрема, детально розглянули оновлення директиви ЄС щодо енергоефективності будівель та нові цілі й заходи щодо зменшення енергоспоживання.

Джерело: Держенергоефективності