Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Вчені знайшли спосіб одночасно забезпечити 6 тисяч міст енергією та економити воду

Команда європейських вчених виявила, що встановлення плавучих сонячних електростанцій у місцевих водосховищах зможе повністю забезпечити енергією 6 256 міст у 124 країнах світу. Такі станції також вбережуть від випаровування 106 кубічних кілометрів води на рік, що дорівнює потребам 300 мільйонів людей, повідомляє Nature Sustainability.

Зазначається, що для досягнення такого результату необхідно покрити сонячними станціями близько 30% водосховищ. Проте при встановленні кожної станції необхідно проводити додаткові дослідження. Адже якщо плавучих СЕС буде забагато – у водоймі зменшиться кількість кисню, а рослини отримуватимуть менше світла. 

Дослідники проаналізували 114 555 водосховищ у всьому світі, зокрема у 154 мегаполісах. Розрахункова глобальна економія води від розробки FPV з 30% покриттям водосховища (не перевищує 30 км2). Вони підкреслили, що плавучі СЕС також вирішують проблему конкуренції виробництва енергії з виробництвом їжі, адже їх не потрібно розміщувати на землях. Будівництво таких станцій на штучних водоймах, а не на природних, може бути менш шкідливим для довкілля. 

Нагадаємо, в Японії планують побудувати першу морську плавучу сонячну електростанцію потужністю 88 кВт в Токійській затоці в рамках проєкту ESG Tokyo Bay. В місті хочуть створити унікальну енергетичну модель, яка з часом зробить  мегаполіс повністю енергонезалежним.

Джерело: Екополітика