Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Україна отримає 5700 гуманітарних сонячних панелей

Встановлення максимальної кількості сонячних панелей є частиною підготовки до наступного опалювального сезону

Україна безкоштовно отримає 5700 сонячних панелей потужністю 350 Вт кожна для громадського сектору від провідної італійської компанії Enel.

Це перший проєкт, яким ЄС хоче розпочати ширшу ініціативу щодо підвищення енергетичної безпеки України завдяки розвитку відновлюваних потужностей, повідомляє Міністерство енергетики.

Зазначається, що панелі надійдуть в Україну до літа 2023 року. Ця допомога є першим кроком у ширшій ініціативі ЄС, оголошеній президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн під час її візиту до Києва 2 лютого.

В повідомленні зазначили, що логістичну підтримку проєкту забезпечать Механізм цивільного захисту ЄС та Енергетичне Співтовариство.

“Поступова децентралізація енергосистеми України є запорукою її безпеки та стійкості до атак з боку росії. Реалізуючи цей курс, Міністерство енергетики буде спиратися на стимулювання розвитку “зеленої” енергетики”, – сказав міністр енергетики Герман Галущенко.

Він наголосив, що наразі критично важливо розширити можливості для автономного живлення об’єктів, які забезпечують функціонування країни.

“Ми дуже пишаємося тим, що за допомогою сонячних панелей, вироблених в ЄС, ми можемо допомогти підвищити енергетичну безпеку шкіл, лікарень та інших громадських будівель в Україні. Цим першим проєктом ми хочемо розпочати ширшу ініціативу щодо підвищення енергетичної безпеки України шляхом розвитку її відновлюваних потужностей. Це яскравий приклад європейської солідарності в діях і того, як інвестиції у виробництво чистих технологій можуть зробити Європу більш енергетично безпечною та незалежною”, – сказала комісарка ЄС з питань енергетики Кадрі Сімсон.

Галущенко підкреслив, що встановлення максимальної кількості сонячних панелей є дуже важливим кроком у підготовці до наступного опалювального сезону. 

"Це частина нашої Енергетичної стратегії, в основі якої – енергетичний мікс. Після російських атак на українську енергосистему ми бачимо, що відновлювана енергетика – це чудове рішення для децентралізації генерації. Україна залишається вірною прагненням для здійснення "зеленого" переходу, і війна лише прискорює його”, – зазначив він.

Нагадаємо, в Україні завдяки сонячній енергетиці та сприятливій погоді вдень практично немає дефіциту генерації.

Джерело: Екополітика