Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

НКРЕКП постановила погасити борги перед домашніми СЕС та ВЕС за електроенергію вироблену у 2022 р.

НКРЕКП визначила такою, що втратила чинність постанову №396 від 26 квітня 2022 року, яка передбачала на час війни часткові розрахунки за вироблену домашніми генеруючими установками електроенергію, передає Енергореформа.

Відповідне рішення прийнято на засіданні 30 січня і вступає в силу з 1 лютого.

Як зазначив під час засідання голова регулятора Костянтин Ущаповський, фінансова ситуація в НЕК "Укренерго", яка покриває різницю між встановленими для домашніх генустановок (переважна більшість домашні СЕС – ЕР) зеленими тарифами на електроенергію та тарифами для населення, відносно покращилася і стала більш прогнозованою, тому необхідно почати покривати накопичену з березня 2022 року заборгованість перед власниками генеруючих установок приватних домогосподарств.

Ущаповский зазначив, що це крок до підтримки малої розподіленої генерації, оскільки в умовах дефіциту електроенергії, викликаного пошкодженнями великих об’єктів виробництва ресурсу російськими обстрілами, а також окупацієї низки з них, "кожен навіть найменший об’єкт генерації є пріоритетним".

Як вказується в обгрунтуванні проекту постанови, метою її прийняття є забезпечення розвитку розподіленої генерації, захисту інтересів власників приватних домогосподарств, в яких встановлені генеруючі установки, збалансування інтересів учасників роздрібного ринку електричної енергії.

У комісії уточнили, що відповідні витрати на компенсацію послуг із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії затверджені в тарифі "Укренерго" на послуги з передачі електричної енергії,

Таким чином, постановою про скасування постанови №396 визначається алгоритм погашення боргів перед власниками СЕСд.

Відповідно до нього, "Укренерго має забезпечити постачальникам універсальних послуг (ПУП) повну оплагу компенсації різниці в тарифах щомісячно за березень-грудень 2022 року відповідно до 20 березня-20 грудня 2023 року (розрахунки за січень-лютий були здійснені в повному обсязі – ЕР).

ПУП зі свого боку мають 5 днів на перерахунок коштів власникам СЕСд, за березень-грудень 2022 року – до 25 березня-25 грудня 2023 року.

Член НКРЕКП Олександр Формагенй зазначив, що регулятор буде проводити моніторинг забезпечення розрахунків і вживати всіх необхідних заходів, аби "Укренерго" та ПУП дотримувалися затвердженого алгоритму.

Як повідомляла Енергореформа, постанова №396 передбачала, що ПУП мають купувати електроенергію домашніх СЕС та ВЕС, а також комбінованих установок на тих же умовах, що були визначені до війни, але на період дії воєнного стану в Україні та протягом 60 днів після його припинення оплата за вироблену електроенергію здійснюватиметься частково. Дл яцього ПУП повинні визначати мінімальний гарантований розмір цієї оплати та проводити її не пізніше ніж за 60 днів після закінчення розрахункового періоду

Гарантований розмір визначається за спеціальною формулою, в якій обліковується обсяг виробленої понад власне споживання електроенергії та тариф для населення у розмірі 1,68 грн/кВт-год, скоригований на відсоток надходження коштів за електричну енергію від споживачів у відповідному календарному місяці. (Таким чином, орієнтовно обсяг оплати складав третину вартості виробленої понад власне споживання е/е – ЕР).

Починаючи з першого дня після закінчення 60-денного строку від припинення або скасування воєнного стану, ПУП щомісяця рівними частинами повинні були здійснювати повну та остаточну оплату за е/е домогосподарств, придбану протягом дії воєнного стану та 60 днів після нього.

За даними Держенергоефективності на кінець 2021 року, загальна потужність сонячних електростанцій, встановлених в українських домогосподарствах, перевищила 1 ГВт, їх встановили майже 40 тис. домогосподарств.

Джерело: ЕНЕРГОРЕФОРМА