Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Нацзвіт щодо правопорушень проти дикої природи 2015-20: WWF-Україна проаналізував актуальну ситуацію та визначив головні рекомендації

WWF-Україна провів перше комплексне дослідження загальної картини правопорушень щодо дикої природи в Україні за період 2015-2020 років. Отримані результати окреслили прогалини у національному законодавстві та інші перешкоди для ефективного запобігання, виявлення, розслідування та переслідування екологічних злочинів. Дані для звіту збирали з офіційних та загальнодоступних джерел, через публічні інформаційні запити, анкети, спілкування з правоохоронними органами та експертами з природоохорони.

Експерти зібрали та проаналізували інформацію більш ніж 400 кримінальних та адміністративних правопорушень, пов’язаних з дикою природою, зокрема видами, що охороняються. Це дало змогу сформулювати рекомендації для ефективної протидії таким правопорушенням. Зокрема, стала очевидною потреба у збільшенні спроможності правоохоронних органів (поліції, слідчих, спеціалізованих органів тощо), які працюють на місцях, та у суттєвих змінах національного законодавства.

Основні висновки та рекомендації звіту.

1. Недосконале законодавство. Необхідні зміни:

  • Належним чином імплементувати Конвенцію про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення CITES у національне законодавство. Конвенція набула чинності для України у 2000 році, але досі немає відповідних підтримуючих законів, процедур, держпостанов.
  • Криміналізувати торгівлю видами з додатків CITES та Червоної книги України, включивши їх до статті 201 “Контрабанда” Кримінального кодексу України.
  • Внести відповідні зміни до КпАП України, щоб подовжити строки накладення адміністративного стягнення за правопорушення проти дикої природи до мінімум 6-12 місяців.
  • Включити Директиву 2008/99/ЄС про екологічні злочини до переліку законодавчих актів ЄС у межах Угоди про вступ Україна-ЄС.

2. Некоректна підготовка первинних (досудових) матеріалів справ щодо правопорушень проти дикої природи, що зменшує ймовірність притягнення до відповідальності та судового переслідування.

3. Відсутня база даних правопорушень щодо дикої природи та належний рівень їх моніторингу. Уся доступна сьогодні інформація є неповною та фрагментованою між кількома державними органами. Необхідно належним чином збирати, аналізувати та систематизувати дані в єдину базу, використовуючи узгоджену методологію.

4. Відсутні спеціальні підрозділи поліції, а також відповідна спеціалізація у суддів та органів досудового розслідування щодо правопорушень проти дикої природи.

5. Недостатні строки покарання та суми штрафів для порушників. Більшість правопорушень щодо дикої природи кваліфікують як адміністративні справи (згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення чи Митним кодексом).

У межах методології проєкту SWiPE виявлено, зібрано та проаналізовано 414 справ про правопорушення щодо дикої природи. З них 63 справи за порушення митних правил – незаконне переміщення через кордон України видів, включених у додатки CITES та до Червоної книги України. 

Актуальними питаннями на сьогодні залишаються — розробка та вдосконалення національного природоохоронного законодавства та прийняття на національному рівні стратегічного плану протидії правопорушенням щодо тваринного світу.

Джерело WWF Україна

Також в Україні відсутні установи для зберігання зібраних доказів (вилучених видів флори та фауни тощо), а також центрів реабілітації диких тварин. Це не дозволяє правоохоронним органам забирати тварин для перетримки на час розслідування. До прикладу, до повномасштабної російської агресії в Україні було лише 5-6 майже переповнених притулків для ведмедів, але для левів, дельфінів, вовків та інших диких тварин — не було взагалі. Також необхідно створити базу чинних організацій та реабілітаційних центрів для диких тварин.

В усіх країнах партнерах проєкту SWіPE відбудуться навчання для працівників правоохоронних органів (судів, прокуратури, поліції, державної митної служби, екоінспекції) задля підвищення рівня обізнаності про доступні інструменти виявлення, попередження та розгляду справ щодо злочинів проти довкілля. В Україні такі навчання пройдуть у 2022-23 рр.

Національний звіт щодо злочинів проти дикої природи стане у пригоді як працівникам правоохоронних органів, суддям, так і студентам відповідних спеціальностей, природоохоронцям, журналістам.