Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

У світі підписана перша довгострокову угоду з уловлювання СО2 обсягом $10 млн

Швейцарський перестрахувальник уклав угоду про закупівлю обладнання для прямого уловлювання і зберігання вуглекислого газу на суму $10 млн протягом десяти років.

Swiss Re підписала контракт з Climeworks, провідною компанією у сфері технологій уловлювання.

«Для Swiss Re ця співпраця знаменує собою віху на шляху до досягнення нульових викидів у своїй діяльності до 2030 року», — наголошують у компанії. - Угода спонукає інші компанії використовувати технології уловлювання, утилізації та зберігання вуглецю (CCUS)».

Технологічне рішення з уловлювання СО2, запропоноване Climeworks в Ісландії, фільтрує двоокис вуглецю з повітря з використанням геотермальної енергії. Уловлений вуглець потім відправляється на постійне зберігання у довколишні шари гірських порід. CO2 розчиняється у воді і закачується глибоко під землю, де природним чином вступає в реакцію з навколишньою базальтовою породою з утворенням стабільних карбонатних мінералів.

Технологія перетворення вуглецю у камінь, іменована прямим уловлюванням, на даний момент вважається однією з передових у сфері уловлювання парникових газів. З її допомогою вилучений з повітря CO2 можна зберігати тисячі років.

«Наразі вартість видалення СО2 з повітря обходиться у кілька сотень доларів за тонну, - зазначають у компанії. – Це один з найдорожчих варіантів уловлювання парникових газів».

При цьому дана розробка дозволяє створювати "вуглецеві заліки", тобто залікові одиниці за витягнутий з повітря СО2 або скорочення викидів, які купуються як компаніями, так і фізособами, які бажають зменшити свій карбоновий слід.

Якщо компанія не може скоротити викиди СО2 за допомогою більш досконалих технологій або більш ефективного управління, вона може «передати на аутсорсинг» скорочення викидів, набуваючи вуглецеві заліки. Компанія таким чином оплачує скорочення викидів або уловлювання СО2 у інших місцях, компенсуючи тим самим власні викиди.

Джерело: EcoTown