Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Глава ООН про листопадовий саміт з питань клімату: кожен повинен бути готовий до компромісу

Країни, сукупний обсяг ВВП яких становить 70 відсотків світової економіки, а шкідливі викиди в атмосферу – 65 відсотків від глобальних, зобов'язалися домагатися вуглецевої нейтральності. Про це повідомив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, інформуючи міжнародну спільноту про хід підготовки до 26-го саміту з питань клімату, який відбудеться в шотландському Глазго в цьому році.

«Вуглецева нейтральність» або «нульовий рівень викидів» означає, що обсяги емісій вуглекислого газу не перевищують його обсягів, що поглинаються океанами і лісами. Для того, щоб уповільнити процес глобального потепління, необхідно значно скоротити обсяги викидів парникових газів в атмосферу. Саме тому багато країн зараз заявляють про намір домогтися нульових викидів, пишуть Новости ООН.

Генеральний секретар повідомив, що за останні два роки в цьому питанні вдалося досягти значного прогресу. Наприклад, очікується, що число членів Альянсу по вуглецевій нейтральності – організації з сукупним капіталом в 5 трильйонів доларів – ще до початку саміту збільшиться в два рази.

«Але всього цього недостатньо, щоб утримати потепління в межах 1,5 градуса, як цього вимагає Паризька хартія по клімату», – попередив Гутерріш. Він закликав розширити заходи по боротьбі зі зміною клімату і домагатися вирішення питання їх фінансування.

«Прагнення до вуглецевої нейтральності має стати нормою – для кожної країни і компанії, кожного міста та фінансового інституту, а також для цілих секторів економіки, таких як авіація, судноплавство, промисловість і сільське господарство», – підкреслив глава ООН. При цьому, за його словами, всі взяті зобов'язання повинні носити конкретний характер і бути відображені в «здійсненних і чітко визначено» планах. «Одних слів недостатньо», – заявив він.

Почастішали повені, урагани, посухи та пожежі ясно говорять про те, що зміна клімату – екзистенційна загроза всьому людству і її потрібно негайно зупинити.

Генеральний секретар закликав усі країни представити відповідні документи до початку 26-го саміту з питань клімату. А приклад, за його словами, повинні подати найбільші економіки світу. Країни, що розвиваються, особливо малі острівні і найменш розвинені держави, повинні отримати необхідну фінансову підтримку, щоб вони могли зміцнити заходи щодо пом'якшення наслідків зміни клімату.

Він закликав поетапно відмовлятися від вугілля, а до 2040 року повністю припинити використовувати вугілля по всьому світу. Фінансування видобутку вугілля та інших викопних видів палива має бути зупинено, а вивільнені кошти повинні піти на перехід до екологічно чистої енергетики, переконаний Антоніу Гутерріш.

Ще одне важливе і пріоритетне для ООН завдання – адаптація до наслідків зміни клімату. Генеральний секретар закликав донорів довести частку фінансування заходів з адаптації до 50 відсотків від суми, що виділяється на боротьбу зі зміною клімату. Він привітав такі кроки з боку Нідерландів, а також Африканського банку розвитку і Всесвітнього банку. Також Гутерріш закликав активніше поповнювати фонди, які займаються фінансуванням заходів по переходу на «зелену» енергетику.

«Важко переоцінити значимість переговорів, які передували саміту з питань клімату в Глазго», – вважає глава ООН. Він нагадав, що через пандемію ці зустрічі швидше за все будуть відбуватися у віртуальному форматі, але це не повинно відбитися на їх результатах. «Ставки дуже високі», – підкреслив він. При цьому він проінструктував представництва ООН по всьому світу організувати майданчики для переговорів, в якому б форматі вони не проходили.

Глава ООН закликав всі країни і інститути брати активну участь в цьому переговорному процесі. «Заради спільної перемоги кожен повинен бути готовий до компромісів», – переконаний Гутерріш. Він нагадав, що глобальні біржі вже давно чекають від урядів роз'яснень з питань політики у сфері викидів і світових цін на вуглеці. «Це питання не можна відкладати від саміту до саміту. Необхідно прийняти політичне рішення », – попередив глава ООН.

На закінчення він наголосив на важливості участі в саміті спостерігачів і сторін, що не приєдналися до Паризької угоди, а також представників молоді, жіночих організацій і корінних народів. «Нам потрібен голос кожного члена суспільства», – заявив Генсек ООН.