Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Кабмін ухвалив рішення про створення окремого Міністерства захисту довкілля

Кабінет Міністрів України вирішив створити окреме Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів, як це було раніше.

Відповідну постанову уряд прийняв сьогодні, 27 травня, на своєму засіданні.

Міністерство захисту довкілля було вирішено утворити шляхом виділення його з Мінекоенерго, а не поділу. Прем'єр Шмигаль наголосив, що це єдиний можливий спосіб в умовах енергетичної кризи.

"У нас немає шести місяців для утворення Міністерства енергетики. Тому ми йдемо таким шляхом – будемо виділяти Міністерство екології. Бо нам важливо забезпечити стабільність власне Міністерства енергетики. Екологія зараз працює, буде призначений виконувач обов'язків, будемо утворювати і пришвидшувати цю процедуру, як ми і домовлялися", – заявив Шмигаль.

Тимчасова виконувачка обов'язків Міністра енергетики і захисту довкілля Ольга Буславець, у свою чергу, заявила, що об'єднане Мінекоенерго виявилось неспроможним ефективно виконувати усі покладені на нього функції.

"...це призводить до внутрішньої неузгодженості та виникнення конфліктів інтересів. Метою постанови є оптимізація роботи органів центральної виконавчої влади шляхом розмежування повноважень у сфері охорони навколишнього природного середовища та енергетики. Це дасть змогу комплексно впорядкувати процес формування державної політики у цих сферах і уникнути конфлікту інтересів при реалізації державної політики», сказала міністерка.

Проєкт постанови про розподіл Мінекоенерго на два окремих відомства  без зауважень погодили Мінфін, Міністерство юстиції та Мінекономіки.

Нагадаємо, у серпні 2019 року Верховна Рада підтримала кандидатури на посади членів нового Кабінету міністрів України. Цим рішенням було призначено Міністра енергетики та захисту довкілля України. До цього в уряді було два окремих міністерства: Міненергетики та Мінекології.

Джерело: greenpost