Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Глава УГКЦ: «Створюється відчуття, що природа починає боронитися перед людиною, яка становить для неї глобальну загрозу»

Дуже багато можна почути, якщо слухати Бога і старатися зрозуміти, як людині будувати нову культуру, як по-новому будувати свою цивілізацію. Визначмо як ключ до будівництва «нового світу» заповідь любові, яка оновлює того, хто її практикує і хто нею живе.

Таке прохання висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав в ефірі програми «Відкрита Церква» на «Живому ТБ». Співрозмовницею Глави УГКЦ була шеф-редактор інтернет-видання «Лівий берег» Соня Кошкіна.

Говорячи про причини того, чому і за що Бог допустив ситуацію з пандемією, Предстоятель УГКЦ зізнався, що не має однозначної відповіді на це питання. Проте закликав усіх разом щодня запитувати про це в Бога, слухати Його голосу і намагатися зрозуміти, що Він нам хоче сказати.

Блаженніший Святослав поділився своїми думками про причину коронавірусної пандемії. При цьому Глава Церкви наголосив, що це не є відповідь від імені Бога, а ті відповіді, які він віднайшов у приватному слуханні Бога.

«Якщо аналізувати ситуацію з вірусом, – каже Глава Церкви, – то бачимо, звідки він виник і звідки взявся. Відтак ми починаємо бачити, що живемо у період фундаментальних і глобальних катаклізмів і змін. Екологічна криза у світі є певним підґрунтям мутації цього вірусу. Ми не знаємо, чи після того як ми подолаємо коронавірус, чи не виникне у світі якась інша пандемія».

«Сьогодні відчуваємо глибоке потрясіння в природі. Створюється відчуття, що природа починає боронитися перед людиною, яка становить для неї глобальну загрозу. Тому нам важливо дуже серйозно переосмислити наше ставлення до довкілля. Думаю, що ця хвороба є першою кризою глобального світу і глобальної культури, навіть більшою, аніж Друга світова війна. Ми вперше відчули, що живемо в одному великому селі. Вогонь, який загорівся у Китаї, у лічені дні поширився по всьому світу. Ми розуміємо, що те, що сьогодні відбувається в моєму домі, раніше чи пізніше зачіпає всіх. Ми не можемо сьогодні ділитися на сфери впливу», – сказав він.

І згодом додав: «Можливо, це сьогодні допоможе нам переосмислити глобальні стосунки між різними політичними центрами і, врешті, перестати воювати між собою. Перестати вкладати гроші у зброю».

Глава Церкви звернув увагу на те, що до сьогодні Україна є в епіцентрі нової геополітичної гри і потерпає від війни. «Можливо, Господь хоче нам сказати: люди, перестаньте вбивати самі себе. Не інвестуйте у смерть. Інвестуйте в життя. Зараз ми себе захищаємо, але є той, хто інвестує у війну, і на нас нападає. Можливо, це радикальний заклик до людства перестати планувати і вести війни одне проти одного», – зауважив Блаженніший Святослав.

Він також звернув увагу на глобальний наслідок пандемії – економічну кризу. «Ми бачимо, що санітарна криза породжує економічну кризу. Чимало говорять про рецесію світової економіки, яка може бути гіршою, аніж на початку ХХ століття. Варто замислитися над тим, що нам необхідно будувати більш справедливу економічну систему у світі. Нам важливо зрозуміти, яким чином справедливо розподіляти наші ресурси», – наголосив він.

«Дуже мене стурбувала заява одного з речників ООН, який говорив про небезпеку голоду у світі. У ній йдеться про те, що може бути голод біблійних масштабів. Ми мусимо також відчувати не тільки хворих на коронавірус, а й тих, хто потерпає від несправедливого розподілу ресурсів у світі», – додав на завершення Отець і Глава УГКЦ.

Джерело: Департамент інформації УГКЦ