Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Папа Венедикт XVI про екологічне покликання сім'ї

У неділю, 3 червня, промовляючи до подружніх пар, у проповіді, на літургії з нагоди завершення VII Всесвітньої зустрічі сімей, яка проходила у північно-італійському місті Мілані, папа Венедикт XVI наголосив на багатогранному покликанню християнської сім'ї в контексті чисельних викликів сучасності, а зокрема на питанні відповідальності за створений Богом світ.

«Ваше покликання не є легким, – наголосив Святіший Отець, – особливо сьогодні, але любов є чудовою дійсністю, єдиною силою, яка може насправді перемінити світ і все створіння».

Папа пригадав присутнім, що про своє екологічне покликання ми дізнаємося вже з перших сторінок Святого Письма, яке повідомляє, що «Бог довіряє людській парі усе Своє створіння, щоб вони його оберігали, обробляли і управляли ним у відповідності до Божого плану (Бут 1, 27-28; 2, 15). Понтифік також добавив, що на основі цього біблійного повідомлення можемо усвідомити своє завдання чоловіка та жінки щодо співпраці з Богом, завдяки праці, науці та техніці так перетворити світ, щоб уприсутнити тут любов Бога Творця, на образ якого ми створені.

Згідно зі Святішим Отцем, в протиріччі до Божого плану любові є утилітаристична опція праці, виробництва та ринку, в основу якої закладена одностороння логіка власної користі і максимального прибутку. Подібний стан речей підриває основи «сталого (гармонійного розвитку), добробуту сім'ї та справедливого суспільства, оскільки веде до жорстокої конкуренції, вагомих нерівностей, руйнування природного довкілля, споживацтва і проблем у сім'ї».

На завершення своєї проповіді папа закликав будувати суспільство, яке має «людське обличчя». Для цього необхідно надавати перевагу логіці «бути» перед логікою «мати», оскільки перша дійсність – будує, а друга, врешті-решт – спричинює руйнування.

В літургії, яку очолив папа взяли участь близько мільйона вірних.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології