Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

У багатьох країнах світу проходить глобальний кліматичний страйк

Сотні тисяч учасників у різних країнах візьмуть участь у глобальному кліматичному страйку, який охопить 2600 міст світу. У ньому також бере участь ініціаторка руху Fridays for Future Грета Тунберг.

У п'ятницю, 20 вересня, у світі відбуваються масштабні акції на захист клімату. Цей день має стати початком міжнародного тижня страйків. Кілька сотень тисяч учасників у 160 країнах світу у п'ятницю вийдуть на вулиці на захист клімату та довкілля.

Тільки в Німеччині зареєстровано понад 500 акцій та демонстрацій у десятках міст. Одна з найбільших демонстрацій запланована у Берліні. Очікується, що у ній візьмуть участь близько десяти тисяч учасників. Крім того, масштабні акції заплановані в інших німецьких містах – Мюнхені, Кельні та Гамбурзі.

Глобальний страйк вже розпочався з демонстрацій в Австралії. Там десятки тисяч школярів не пішли до школи і натомість протестували проти заходів австралійської влади для захисту клімату, які вони вважають недостатніми. Зокрема у місті Аліс-Спрінгс сотні учасників протестів лягли на землю і прикинулися мертвими. Протестувальники вимагають ухвалити жорсткіші заходи для зменшення викидів парникових газів.

Ще один масовий протест очікується у Ньо-Йорку. Учням близько 1700 шкіл дозволили не йти на уроки заради участі у протесті. Очікується, що до нього повинна приєднатися й ініціаторка п'ятничних кліматичних протестів Грета Тунберг.

Україна також долучиться до міжнародних кліматичних протестів. Зокрема у Києві, як заплановано, пройде марш на захист клімату, на ньому очікують тисячі учасників.

Шведська школярка Грета Тунберг є ініціаторкою акцій молоді під девізом "П'ятниці заради майбутнього" (Fridays for Future). З 2018 року протягом багатьох місяців вона щоп'ятниці виходила на пікети з метою привернути увагу до захисту клімату. До її акцій приєдналися тисячі школярів по всьому світу. Те, що починалося з одиничного пікету, переросло в глобальний протестний рух. Тільки в Німеччині існує понад 230 груп "П'ятниці заради майбутнього". 

Джерело: dw.com