Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Щорічно світ втрачає площу лісів розміром з Великобританію

Площа лісів розміром з Великобританію щороку втрачається у всьому світі, переважна більшість – тропічні ліси, що спричинює тяжкі наслідки для клімату та дикої природи.

У звіті було встановлено, що рівень втрат сягнув 26 млн. га (64 млн. акрів) на рік, стрімко зріс за останні п’ять років, незважаючи на зобов'язання урядів у 2014 році давати зворотний хід вирубуванню лісів та відновити насадження.

Шарлотта Стрек, співзасновниця та директор Climate Focus, аналітик доповіді, сказала: «Нам потрібно зберегти наші дерева і нам потрібно відновити наші ліси. Вирубування лісів прискорилося, незважаючи на обіцянки, які були зроблені».

Нью-Йоркська декларація про ліси була підписана в ООН в 2014 році і вимагала від країн зменшити вдвічі вирубування лісів до 2020 року та відновити 150 млн. га лісових або деградованих лісових земель.

Однак з моменту прийняття декларації рівень втрат деревного покриву зріс на 43%, тоді як найцінніші та незамінні тропічні первинні ліси вирубували зі швидкістю 4,3 млн. га на рік.

Кінцева мета декларації – припинити вирубування лісів до 2030 року – потенційно заощадити стільки вуглецю, як вивезти всі автомобілі світу з доріг – тепер виглядає далі, ніж тоді, коли було прийнято зобов'язання.

У Латинській Америці, Південно-Східній Азії та Африці – головних тропічних лісових регіонах – річна норма втрат деревного покриву помітно зросла між 2014 та 2018 роками порівняно з 2001 по 2013 рік. Хоча найбільші за обсягом втрати були в тропічній Латинській Америці, найбільший темп приросту був в Африці, де коефіцієнт вирубки лісів подвоївся з менш ніж 2 млн. га на рік до більш ніж 4 млн.

Джерело: theguardian