Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

«Сумнівів не залишилося»: вчені дійшли згоди, що глобальне потепління − наслідок людської діяльності

За останні 2000 років не було випадків швидкого потепління, яке відбувається зараз

Вчені дійшли консенсусу щодо того, що глобальне потепління спричинене людською діяльністю. Одразу три авторитетних наукових дослідження, опубліковані в Nature та Nature Geoscience, показали, що за останні 2000 років на Землі не було такого швидкого підвищення температури, яке відбувається в останні десятиліття.

Раніше вважалося, що подібні глобальні підвищення та падіння температури вже траплялися в минулому, а тому вони є природними, а не спричиненими діяльністю людини. Але одразу три дослідження показали, що таких змін температури – більше, ніж на половині земної кулі одночасно, не було раніше.

Наприклад, пік Малого льодовикового періоду припав на XV століття в Тихому океані, а на XVII століття – в Європі. Натомість температурні зміни, які відбуваються з кінця XX століття, помітні по всій земній кулі, нові температурні рекорди фіксують щороку, а темпи підвищення температури є найбільшими за всю історію.

Радимо почитати: Екологічний апокаліпсис почнеться з Індії. Чому так?

Це доводить, що глобальне потепління спричинене промисловими викидами, вирубкою лісів та різними джерелами викидів парникових газів і не є частиною природного кліматичного циклу.

«Сумнівів не залишилося – це детально показано в багатьох інших дослідженнях, що розглядають різні аспекти кліматичної системи з використанням різних методів та наборів даних», – стверджує науковець Стефан Брьоніманн з Університету Берна.

«Ця наукова стаття має нарешті зупинити тих, хто заперечує зміни клімату, вважаючи, що глобальне потепління є частиною природного кліматичного циклу. Дослідження показує величезну різницю між регіональними та локалізованими змінами клімату минулого та дійсно глобальним впливом на клімат антропогенних викидів парникових газів», – повідомляє Марк Маслін, професор кліматології Університетського коледжу в Лондоні.

Джерело: Inspired