Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

800 футбольних полів на годину: Єврокомісія закликає уповільнити знищення лісів

Європейська Комісія (ЄК) опублікувала у вівторок документ із пропозиціями щодо міжнародного співробітництва у сфері захисту та відновлення лісів у світі.

"Сьогодні Європейська Комісія висунула нову рамкову основу для дій щодо захисту і відновлення світових лісів, на які припадають 80% біорізноманіття на суші і які підтримують існування приблизно чверті населення світу, а також мають життєво важливе значення для наших зусиль у боротьбі з кліматом", - ідеться в комюніке ЄК.

"Ліси - це зелені легені нашої планети, й ми повинні дбати про них так само, як ми дбаємо про наші власні легені. Ми не досягнемо наших кліматичних цілей без захисту лісів світу. Сьогодні ми надсилаємо важливий сигнал нашим громадянам і нашим партнерам у всьому світі, що ЄС готовий відігравати провідну роль у цій сфері в найближчі п'ять років і в наступні роки", - заявив перший заступник голови Єврокомісії Франс Тіммерманс, представляючи ініціативу ЄК на прес-конференції в Брюсселі.

Радимо почитати: Остап Семерак: «Більше 3 млн саджанців з лісового розсадника відновлюватимуть ліси Карпат»

В опублікованому документі представлено заходи щодо розширення міжнародного співробітництва з зацікавленими сторонами та державами-членами ЄС, сприяння сталому фінансуванню, ефективнішому використанню землі та ресурсів, сталого створення робочих місць та управління ланцюгами постачань, а також щодо цільових досліджень і збору даних.

У пропозиціях Єврокомісії міститься первинна оцінка можливих нових заходів регулювання з метою мінімізувати вплив споживання в Євросоюзі на деградацію і зникнення лісів.

У комюніке ЄК наводяться дані, згідно з якими в період з 1990 по 2016 рік у світі було втрачено площу лісів в 1,3 млн кв. км, а це "еквівалентно приблизно 800 футбольним полям на годину".

Основним чинником цього збезлісення, пояснюють у Брюсселі, є попит на продукти харчування, корми, біопаливо, лісоматеріали та інші товари.

Джерело: "Інтерфакс-Україна"