Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Щорічно від забруднення пластиком гине мільйон птахів

Щорічно від наслідків пластикового забруднення гине мільйон морських птахів – і цифри продовжують рости.

Таку інформацію оприлюднив Центр новин ООН до Всесвітнього дня мігруючих птахів.

11 травня – відзначали Всесвітній день мігруючих птахів. Цього року темою Дня було – захист птахів від пластикового забруднення.

Щорічно людство виробляє більше 300 млн тонн пластикової продукції – це один з найбільш широко використовуваних матеріалів в світі. 8 млн тонн пластику щорічно потрапляє у води світового океану.

“Птахи заковтують пластикові відходи, приймаючи їх за їжу. Шматки пластика з гострими краями викликають негайну смерть, особливо у пташенят. Але найчастіше птахи гинуть від виснаження, оскільки пластикові відходи не мають поживної цінності, проте, дають відчуття повного шлунка. Додаткову загрозу представляють токсичні речовини, що містяться в цьому матеріалі. Ще одна небезпека для птахів – кинуті рибальські снасті. Водоплавні птахи потрапляють в сіті та гинуть, не зумівши вибратися, або стають легкою здобиччю для інших тварин”, – повідомляють експерти ООН.

У Програмі ООН з навколишнього середовища закликають об’єднати зусилля для зниження цієї смертельної загрози для мігруючих птахів та інших тварин. Експерти нагадують, що заходи по боротьбі з пластиковим забрудненням зазвичай приносять позитивні результати протягом короткого часу.

Джерело: Екологічні новини