Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

В Івано-Франківську обговорили екологічні виклики в умовах геополітичних трансформацій

23 квітня в Івано-Франківській академії Івана Золотоустого відбулась міжнародна конференція «Екологічні виклики в умовах геополітичних трансформацій», в якій взяли участь експерти з Білорусі, Грузії, Литви, Польщі, Румунії, України.

Конференція була організована Івано-Франківською академією Івана Золотоустого, Бюро УГКЦ з питань екології, Громадською організацією «Центр політичних наративів демократії» та Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу.

На порядку денному стояли такі теми: «Мілітарні аспекти національної та міжнародної екологічної безпеки. Екологія на окупованих територіях Донбасу і Криму: виклики і загрози», «Екологічний моніторинг та стратегічна екологічна оцінка як складові ефективної екологічної політики», «Ресурсна незалежність в системі національної безпеки», «Екологічна освіта як інструмент забезпечення сталого розвитку».

В роботі конференції взяв участь високопреосвященніший владика Володимир Війтишин, архієпископ та митрополит Івано-Франківський УГКЦ, який наголосив на важливості конференції, адже: «екологічні виклики – це також виклики для Церкви, яка є свідомою святості створіння і своєї відповідальності за те, щоб Божими природними дарами могли втішатися також і майбутні покоління».

Особлива увага була присвячена аналізу екологічного внеску Церкви для сталого розвитку. Відповідну тему представив проф. д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології, який представив численні різноманітні освітні, молитовні та практичні екоініціативи Української Греко-Католицької Церкви. Церковний еколог наголосив, що «екологічне служіння Церкви має за мету не просто покращити екологічну ситуацію в окремому регіоні чи в цілому на планеті, його первинним завданням є сприяти зустрічі сучасної людини з Богом через донесення правд віри про відповідальність за створений світ. Якщо така зустріч відбудеться, то це і буде найбільшим внеском для сталого розвитку і збереження створеного Богом світу».

О. Михайло Дзуль, референт Бюро УГКЦ з питань екології в Івано-Франківській архієпархії, представив тему «Екологічна дияконія як інструмент сталого розвитку» і розповів про сучасні практичні екологічні проекти Церкви, які є свідченням живої віри і милосердної любові до природи як Божого створіння.

Підсумовуючи результати праці, п. Олег Білоус, проректор з наукової роботи Івано-Франківської академії Івана Золотоустого, констатував, що конференція дала численні імпульси для подальшої інтердисциплінарної міжнародної співпраці задля спільної відповіді на сучасні екологічні виклики та збереження природної спадщини Творця.

За результатами роботи конференції буде виданий збірник матеріалів, з якими буде можна ознайомитися на сайтах Івано-Франківської академії Івана Золотоустого та Бюро УГКЦ з питань екології.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології