Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Найбільший в світі орган із захисту навколишнього середовища почав роботу в Найробі

Понад 4700 делегатів з різних країн світу зібралися в Найробі, Кенія, щоб обговорити питання зміни клімату, споживання та виробництва, захисту океанів від пластикового забруднення, втрати продовольства і багато інших. Вони беруть участь в роботі Асамблеї ООН по навколишньому середовищу – найбільшого в світі органу, що займається питаннями екології.

Головна тема нинішньої Асамблеї – інноваційні рішення екологічних проблем і питань, пов'язаних зі стійким споживанням і виробництвом. Це єдиний орган ООН, крім Генеральної Асамблеї, в роботі якого беруть участь всі країни-члени Організації. Прийняті в Найробі рішення вплинуть на роботу ООН в цілому і порядок денний в області захисту навколишнього середовища, в тому числі на виконання Паризької угоди по клімату і Цілей сталого розвитку.

«У нас залишається все менше часу, – заявила виконуюча обов'язки глави Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) Джойс Мсуя. – Нам ніколи більше обіцяти і політиканствувати, минув час спроб уникнути відповідальності. На карту поставлене наше життя». Автори доповіді ЮНЕП, підготовленої до початку засідання Асамблеї по навколишньому середовищу, наводять такі тривожні цифри: сільське господарство заподіює навколишньому середовищу щорічний збиток на суму 3 трильйони доларів, а забруднення повітря обходиться світовій економіці в 4,6 трильйона доларів щороку.

«Ми повинні негайно вжити необхідних заходів, – вважає Голова Асамблеї, глава міністерства навколишнього середовища Естонії, Сим Кислер. – Всі знають, що ми можемо побудувати стійке та інклюзивне суспільство, в якому будуть застосовувати тільки стійкі методи споживання і виробництва, вирішити наші екологічні проблеми і нікого не залишити при цьому «за бортом». Для цього необхідно впроваджувати нові методи господарювання».

Учасники форуму розглянуть і всеосяжну наукову доповідь про стан навколишнього середовища, над якою працювали 252 вчених з 70 країн світу. «Очевидно, що ми повинні змінити наші підходи, переглянути ставлення до речей, якими ми користуємося», – каже Мсуя. За її словами, можна добиватися розвитку і зростання, не збільшуючи при цьому обсяги споживання ресурсів. «Для цього треба відмовитися від звички марнотратства», – додала вона.

Це четверта зустріч Асамблеї, яка збирається раз на два роки. У цьому році на форум, який триватиме п'ять днів, до кінця тижня, з'їхалося в два рази більше делегатів, ніж минулого разу. У їх числі – глави держав і урядів, міністри, бізнес-лідери, високопоставлені співробітники ООН і представники громадянського суспільства. Очікується участь президентів Франції та Кенії Емануеля Макрона і Ухуру Кеніати.

Асамблея – це не тільки обговорення і резолюції, а й можливість сформувати нові партнерства зі співробітництва в галузі захисту навколишнього середовища. «На полях» форуму працюють виставки, проходять зустрічі та круглі столи, проводяться лекції та презентації. Так, на виставці по стійких інноваціях представлено понад сорок новітніх технологій в області екології, а на саміті «Одна планета», організованому Всесвітнім банком і урядами Франції та Кенії, вирішуватимуть, як захистити природу Африки.

Ще до відкриття Асамблеї в Найробі відбувся Форум ООН в області політики, науки і бізнесу, учасники якого дали старт декільком ініціативам щодо поліпшення збору та аналізу даних, а також реалізації приватних технологічних проектів в галузі «зеленої економіки».

Джерело: Новости ООН