Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Мережа екореферентів Івано-Франківської архієпархії готувалася до Великопосної екоініціативи

5 березня 2019 року в начальному корпусі Івано-Франківської архієпархії, в рамках підготовки до Великопосної екологічної ініціативи, відбулися збори деканальних референтів Бюро УГКЦ з питань екології Івано-Франківської архієпархії.

Після спільної молитви до присутніх звернувся очільник Екобюро д-р Володимир Шеремета, який передав подяку й високу оцінку діяльності Бюро УГКЦ з питань екології Синодом Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ та особисто подякував деканальним екореферентам за їх служіння на екологічній ниві, наголосивши на його актуальності та важливості в контексті місії Церкви.

П. Володимир, висловив сподівання, що це командне служіння стане ще більш дієвим у часі Великопосної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння», а також представив Великопосне послання Святішого Отця на 2019 рік, котре сфокусоване на гріху, що вніс дисгармонію у Богом створений світ, та необхідності навернення, результатом якого має стати якісно нова у Христі поведінка людини до всього Божого створіння. 

Координатор деканальної мережі о. Михайло Дзуль коротко підсумував діяльність за 2018 рік і представив основний інструментарій, який є в арсеналі Церкви і може послужити поштовхом для плекання екологічної свідомості вірних, розкаяння та навернення. В першу чергу – це молитва за збереження створіння, проголошення правди про те, що з любові до людини Бог створив цей світ і доручив їй «порати і доглядати», а також практичні дії для переображення створіння.

Зокрема, о. Михайло зазначив, що в цей весняний час вартує звернути увагу вірних на такі шкідливі практики як зривання первоцвітів, спалювання залишків рослинності, кронування дерев (топінг), використання церковної пластикової атрибутики. «Часто люди роблять ці дії в добрій вірі, не усвідомлюючи шкоди для себе і довкілля. Наше з вами завдання – привідкрити цю завісу і показати, що такі речі є шкідливими і навіть гріховними» – наголосив екореферент.

Далі до деканальних референтів звернувся о. Олег Кобель, референт Екобюро Стрийської єпархії, котрий представив присутнім авторську екоказку «Їжачок-рятівничок». У своїй презентації о. Олег основну увагу зосередив на тому як можна з допомогою казочок доносити фундаментальні принципи екологічного вчення Церкви до найменших її членів та їхніх батьків. Також о. Олег закликав місцевих референтів бути активними у всесвітній мережі, поширювати Слово Боже та вчення Церкви при допомозі сучасних методів комунікацій.

Того ж дня о. Олег провів презентацію казочки для учнів 3-х 4-х класів Католицької школи, де в ігровий, доступний для дітей спосіб, передав зміст казочки, поставив контрольні запитання і дав діткам практичні поради як мають поводитися юні захисники природи, коли стають свідками спалювання сухої трави.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології