Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Екологічне дійство – спосіб пробудити у людей відповідальність за навколишнє середовище

«О, земле рідна! Боляче душі за ту збіднілу фауну і флору…» – під такою назвою 26 лютого на парафії св. Миколая с. Андріївки (Мармузовичі) Буського деканату УГКЦ пройшло театралізоване екологічне дійство. Мета його: пробудити у людей особисту відповідальність за охорону навколишнього середовища.

Екореферент з питань екології у Буському деканаті о. Євген Мигаль розповів учням про те, що людство стоїть на порозі екологічної кризи. Про це свідчать такі факти: близько 500 млн. автомобілів щорічно викидають в атмосферу Землі 400млн. тонн оксидів карбону, понад 100 млн. тонн вуглеводнів, сотні тисяч тонн свинцю. Промислові підприємства, теплові електростанції, засоби авто- й авіатранспорту щорічно спалюють понад 5 млрд. тонн вугілля і нафти і більше трильйона кубів метрів газу. Проходить нищівна вирубка лісових насаджень. Кожен рік у водойми світу потрапляє стільки шкідливих речовин, що ними можна було б заповнити 10000 товарних поїздів.

Священик наголосив на тому, що найважливішою проблемою для людства є проблема виживання. Адже жодні блага цивілізації не замінять чистого повітря, екологічно безпечних продуктів харчування, чистої води. Життя майбутніх поколінь залежить від того, в якому стані ми збережемо багатства нашої планети і створений Богом світ.

Далі десятикласники і вчителька біології Оксана Солотва запросили учнів здійснити подорож країною «Екологія». Першою глядачів зустріла «Атмосфера», котра благала людей, щоб в повітрі стало менше диму, інакше вона не в змозі буде захистити людство від згубних ультрафіолетових променів.

«Гідросфера» повідомила про те, що вода є складовою частиною всіх живих організмів. За її рахунок здійснюються основні процеси обміну речовин, тепла, ріст біомаси. Води світового океану є кліматоутворюючим фактором, головним природним ресурсом людства. Але, не задумуючись над цим, людина забруднює воду. За допомогою медіа ресурсу учні зрозуміли про фізичне, хімічне, термічне, радіоактивне та біологічне забруднення води і шляхи його очищення.

«Демографія» повідомила, що смертність в нашій країні переважає над народжуваністю, збільшились онкологічні та серцево-судинні захворювання. Медико-генетичними дослідженнями встановлено, що від тривалого забруднення води, повітря в апараті спадковості людини накопичуються негативні генетичні зміни. Відомо, що коли зміни досягають 30%, згідно з біологічними законами – нація починає зникати.

«Фауна» і «Флора» просили про допомогу мовою тварин і рослин у захоплюючих сценках під вдало підібраний музичний супровід.

Дійство закінчилося практичним завданням: кожний учень на спеціальному листочку релаксувала практичні вправи, завдяки яким зможе зберегти навколишнє середовище. Свої листочки-практичні учні прикріпили до символічного «Дерева Життя».

Маємо намір пропагувати екологічну тематику свята по школах нашого деканату.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології