Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Екологічні мученики: Блаженні голодні та спрагнені правди

Цього тижня вшановують пам'ять сестри Дороті Стенґ, екомучениці, яка віддала своє життя, захищаючи Амазонські ліси.

Сестра Дороті народилась у США, але переїхала до Бразилії, щоб жити там з бідними селянами. Там вона була свідком того, як власники ферм та лісоруби експлуатували корінне населення, незаконно заволодівши їхньою землею, вирубуючи ліси і вбиваючи тих, хто намагався протестувати.

Сестра Дороті відважно підтримувала корінні племена. Більше декількох десятиліть вона захищала бідних бразильських селян, особливо в районі Амазонської низовини. Через те, що вона відстоювала справедливість, с. Дороті внесли до списку смертників, а через деякий час її вбили.

Ось, що розповідають сестри з її ордену:

12 лютого 2005 року на ґрунтовій дорозі поблизу поселення Боа Есперанса, в районі Пара, двоє найманих вбивць випустили шість куль і вбили сестру Дороті… Коли хлопці зі зброєю наблизились до с. Дороті, вона витягла Біблію і почала читати заповіді блаженства: Блаженні голодні та спрагнені правди.

Напис на іконі: Смерть лісу – це кінець нашого життя. (Ікона сестри Дороті Стенґ, художник – о. Біл Мак Нічолс, Єзуїтський орден).

Сестра Дороті казала:

Тільки глибокі зміни нашого стилю життя, наших цінностей і позицій можуть відродити наш світ…. Ми тут, на Землі, всього лише декілька десятків років. Використовуйте кожен день, щоб принести радість, а не власну жадібність по відношенню до нашої втомленої та стражденної Землі.

Наші дії справді мають вагу, тому молімось подячною молитвою за свідчення сестри Дороті і просімо, щоб дух справедливості освітив наш шлях цього року.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на The Global Catholic Climate Movement