Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Молодь повинна відігравати активнішу роль в боротьбі зі зміною клімату

Голосувати за кандидатів, які підтримують боротьбу зі зміною клімату, скоротити споживання м'яса і використовувати поновлювані джерела енергії: молоді люди по всьому світу можуть і повинні робити внесок у боротьбу з глобальним потеплінням. Так вважає Кібіріті Муджуто, що проживає в США, 20-річний біженець з Демократичної Республіки Конго і один з активістів руху Zero Hour Platform.

«Ми вимагаємо, щоб влада США ефективно вирішували проблеми, пов'язані зі зміною клімату», – розповів він в інтерв'ю Програмі ООН з навколишнього середовища. Згідно з доповіддю, підготовленою Управлінням ООН у справах біженців та його партнерами, до середини століття в світі буде до 200 млн «екологічних біженців» – людей, змушених залишати свої будинки через зміну клімату. Активісти Zero Hour Platform закликають забезпечити захист прав цієї категорії біженців. «Це буде першим кроком на підтримку програм переселення в треті країни для тих, хто втік, рятуючись від природних катаклізмів, – пояснив Кібіріті, – і стане проявом міжнародної солідарності».

За його словами, зміна клімату руйнує майбутнє нашої планети. Тому ця проблема, на думку Муджуто, в першу чергу, стосується молоді. Рух Zero Hour Platform покликаний переконати молодих людей по всьому світу активніше брати участь в боротьбі зі зміною клімату. Для цього не обов'язково займати будь-яку посаду в уряді: можна, наприклад, голосувати за кандидатів, які підтримують заходи на захист природи, скоротити споживання м'яса або використовувати поновлювані джерела енергії.

В ООН також закликають молодь бути активнішою. У минулому році Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш оголосив про «початок нової ери для молодих людей». У новій стратегії «Молодь – 2030» він позначив п'ять пріоритетних напрямків, покликаних поліпшити життя молодих людей: залучати їх до вирішення сучасних проблем; розширювати доступ до освіти та охорони здоров'я; домагатися поліпшення їхнього економічного становища; забезпечувати умови для реалізації їхніх громадянських і політичних прав; підтримувати молодих людей в умовах конфліктів і криз.

Джерело: Новини ООН