Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Боротьба зі зміною клімату допоможе врятувати мільйони людей

Зміна клімату – серйозна загроза глобальної охорони здоров'я. Її наслідки щорічно призводять до загибелі сотень тисяч, а то і мільйонів людей. Це і різні захворювання, екстремальні погодні явища, такі як спека і повені, погіршення якості повітря, води і продуктів харчування. Про це йдеться в новій доповіді Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), представленій на конференції з клімату в Катовіце.

Автори доповіді вважають, що досягнення цілей, закріплених в Паризькій угоді, допомогло б, в першу чергу, домогтися поліпшення якості повітря, яким ми дихаємо, і, таким чином, до 2050 року запобігати смертям близько мільйона осіб на рік і заощадити великі кошти. Це лише одна з переваг, які принесуть зусилля по боротьбі зі зміною клімату.

Щорічно в світі через забруднення повітря передчасно помирає близько семи мільйонів осіб. Економічний збиток перевищує п'ять трильйонів доларів на рік. У 15 країнах, на які припадають найвищі рівні викидів парникових газів, наслідки забруднення повітря для системи охорони здоров'я обертаються втратою чотирьох відсотків ВВП. А для того, щоб виконати завдання, визначені в Паризькій угоді, досить виділяти всього один відсоток ВВП.

Забруднення повітря призводить до уповільнення розвитку дітей і інших тяжких наслідків для їхнього здоров'я.

Експерти нагадують, що основна причина глобального потепління і, одночасно, забруднення повітря – спалювання викопного палива. У зв'язку з цим в ВООЗ підтримують ініціативи по переходу на низьковуглецеві джерела енергії і вважають, що вони не тільки приведуть до поліпшення якості повітря, але і створять нові можливості.

Наприклад, розвиток міської інфраструктури, в тому числі розширення мереж велосипедних доріжок, сприятиме зростанню фізичної активності населення, а, відповідно, і зниження числа серцевих і навіть онкологічних захворювань.

Розширення мереж велосипедних доріжок, сприятиме зростанню фізичної активності населення, а, відповідно, і зниження числа серцевих і навіть онкологічних захворювань.

«Паризька хартія – це найпотужніший міжнародний договір у сфері охорони здоров'я», – заявив глава ВООЗ Тедрос Гебрейесус. У нас в руках – безперечні докази того, що зміна клімату призводить до серйозних негативних наслідків для здоров'я і життя людей », – додав він. Тедрос Гебрейесус підкреслив, що жителі планети мають право дихати свіжим повітрям, пити чисту воду, мати достатньо продуктів харчування і безпечне житло, яке завтра не опиниться під водою або не буде знесена ураганом.

У доповіді ВООЗ містяться рекомендації урядам про те, як в ході боротьби зі зміною клімату домогтися максимальних переваг для системи охорони здоров'я і запобігти небезпечні наслідки глобального потепління.

Джерело: Новости ООН