Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Навіщо потрібні «міські ліси»?

Озеленення міст – така тема Всесвітнього форуму, який відкрився вчора в італійському місті Мантова. В умовах зміни клімату та стрімкої урбанізації зелені насадження можуть зіграти важливу роль в поліпшенні здоров'я людей і навколишнього середовища. На перший Всесвітній форум по міських лісах з'їхалися мери, вчені, лісники, ландшафтні дизайнери та містобудівники з більш ніж 50 країн світу.

Міста займають всього три відсотки поверхні Землі, але споживають 75 відсотків усіх природних ресурсів. Городянами вважають себе більше половини населення світу, а до 2050 року їх буде майже 70 відсотків. У той же час попит на міські водні ресурси, наприклад, ймовірно, подвоїться. У Продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО) – одного з організаторів зустрічі в Мантові – закликають включати ландшафтне планування в містобудівні стратегії.

Зелені насадження можуть поглинати шкідливі забруднюючі речовини, зменшувати шум, знижувати температуру, пом'якшувати наслідки зміни клімату, постачати ряд продуктів і поновлюваних джерел енергії, захищати джерела води і попереджувати ерозії ґрунтів і повені.

Наприклад, дерева, якщо їх правильно розмістити навколо будівель, можуть знизити необхідність кондиціонування повітря на 30 відсотків, У холодному кліматі вони можуть захистити будинку від вітру і заощадити енергію, необхідну для опалення, на 20-50 відсотків. Зріле дерево може поглинати до 150 кг вуглекислого газу в рік і тим самим знижувати рівень емісій парникових газів, що викликають глобальне потепління.

Експерти ФАО представили цілий ряд рекомендацій, включаючи перетворення занедбаних пустирів і дворів в зелені куточки, створення так званих вертикальних лісів і зелених дахів, а також розбивку дворових садів і городів.

Джерело: Новости ООН