Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Ми – останнє покоління, яке може врятувати Землю – заява WWF

Згідно зі звітом Світового фонду дикої природи, за останні 40 років кількість тварин у світі скоротилась на 60%. Дослідники говорять, що наше покоління – перше, яке дізналося про це, і останнє, що може щось змінити.

Більше 4000 видів ссавців, птахів, риб, плазунів і земноводних різко скоротилися в період з 1970-го по 2014-й, повідомляє CNN з посиланням на звіт Всесвітнього фонду дикої природи 2018.

В роботі зазначено, що забруднення, вирубка лісів, зміни клімату та інші людські фактори вже створили шокуючу кризу: сьогодні рейтинг зникнення видів дикої природи у 1000 разів вище, ніж до того, як людина почала впливати на екосистему тварин.

Експерти вказують, що території на Землі, вільні від впливу людини, повинні скоротитись від чверті до десятої частини вже у 2050-му. Головними проблемами є знищення локальних видів тварин, полювання, забруднення, хвороби і кліматичні зміни.

«Ми – перше покоління, яке знає, що ми знищуємо нашу планету, і останнє, що може з цим щось зробити», – говорить керівник Фонду у Великій Британії Таня Стилі.

На думку дослідників, щоб уникнути цієї перспективи, потрібні термінові і безпрецедентні зміни, які, за їхніми словами, є доступними і здійсненними. Зокрема, зниження температури всього на півградуса може запобігти повному знищенню коралів і полегшити тиск на Арктику.

Джерело: НВ