Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Як повторно використовувати воду — 11 способів

Вода — цінний природний ресурс, забруднення та виснаження якого останніми роками викликають все більше побоювань. Щоб зберегти здоров'я людини та довкілля, потрібно навчитися правильно (тобто більш економно та розумно) використовувати воду.

Нижче наводимо 11 способів утилізації води в домашніх умовах:

1. Воду з мильним розчином, яка використовувалася для миття автомобілів, можна вилити під кущі або на газон. Зазвичай мильна вода не пошкоджує рослини і траву.

Якщо ви збираєтеся мити машину, можна припаркувати її поруч із зеленими насадженнями: вода буде стікати на землю та поглинатися.


2. Посудомийну машину раціонально використовувати тільки за повного завантаження. Якщо посуду мало, простіше помити його вручну в раковині або у пластиковому тазику із водою. Крім того воду, що залишилася після миття нежирного посуду, можна використовувати повторно для миття раковини, підлоги або туалету.

Якщо вода містить жир, можна додати в неї декілька крапель лимонного соку або мила.

3. Встановіть бочку для дощової води. Дощова вода зазвичай не містить хімікатів. Її можна збирати в бочки, фільтрувати та пристосовувати для різних потреб: прибирання будинку, миття посуду, раковини і туалету.

У районах, де часто йдуть дощі, можна встановити системи збору дощових опадів. Таку воду можна використовувати навіть для годівлі тварин.

4. Збирайте дощову воду, що стікає по жолобах. Зазвичай потоки води, що стікають із дахів будинків під час зливи, йдуть у землю, тобто більша частина цієї води витрачається даремно. Зібрану дощову воду можна зберігати та використовувати в міру необхідності. Нею можна поливати квіти в горщиках і рослини у саду, а також мити овочі тощо.

5. Використовуйте воду, що залишилася після приймання душу. Душ — найбільш марнотратне споживання водних ресурсів: за один раз може витрачатися 25—40 л води. Зібрану воду можна використовувати для миття підлоги та для прибирання ванних кімнат і туалетів. Залишками також можна полити газон.

6. Зробіть систему поливу рослин за допомогою пластикових пляшок. У пластикових пляшках можна зробити невеликі отвори та вкопати їх у землю. Під час дощу пляшки будуть наповнюватися водою, а потім поступово віддавати її землі через отвори. Виходить свого роду іригаційна система.

7. Воду від миття рук можна застосовувати повторно, наприклад для поливу городу, миття підлоги та прибирання туалетів або ванних кімнат.

8. Не виливайте воду, що залишилася після варіння макаронів або овочів. Її можна повторно пустити в хід на городі для поливу будь-яких рослин. На воді від варіння макаронів і овочів також можна зварити суп.

9. Встановіть систему рециркуляції побутових стічних вод. Вона економить приблизно до 35% води, яка в іншому випадку відправляється в каналізацію. Пристрій рециркуляції, під'єднаний до системи водопроводу, автоматично переробляє використану воду із ванної кімнати, кухні та пральної машини для повторного застосування.

10. Воду, що залишилася від ополіскування одягу після прання, можна використовувати для миття підлоги, прибирання туалетів, ванних кімнат і для поливу рослин у саду.

11. Воду, яка стікає із квіткових горщиків після поливу, можна задіяти повторно, наприклад на городі.

Джерело: Велика епоха