Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Україна увійшла в першу десятку країн-лідерів кліматичного процесу

Україна стала 9-ю країною світу, яка подала до Секретаріату Рамкової конвенції ООН про зміну клімату Стратегію низьковуглецевого розвитку України до 2050 року. Відповідний документ вже опубліковане на офіційному порталі Конвенції.

Україна увійшла в десятку світових країн-лідерів таких як Франція, Німеччина, США, Великобританія, Канада, Мексика,   Чехія, Бенін.

«Україна вкотре підтвердила своє лідерство у  світовому кліматичному процесі і готовність розпочати перехід економіки країни на низьковуглецевий розвиток, до якого з часом прийдуть  всі  країни світу. Наслідки зміни клімату – це вже не питання інновацій. Це  - питання від якого залежить доля людства і еко безпека всієї планети. І сьогодні державна політика України направлена на низько вуглецевий  розвиток, яка передбачає зменшененя  обсягу викидів парникових газів, відмову від викопного палива і старт інвестування у відновлювальні джерела енергії», - зазначає міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

Нагадаємо, що 18 липня 2018 року Урядом України було прийнято Стратегію низьковуглецевого розвитку України до 2050 року. Цей документ передбачає скорочення викидів і збільшення поглинання парникових газів, впровадження екологічно безпечного виробництва із застосуванням «зелених» технологій у всіх секторах економіки.

Відповідно до міжнародних зобов’язань, зокрема, Паризької угоди 2015 року, всі країни-учасниці мають розробити власні національні стратегії Низьковуглецевого розвитку до 2050 року.

Україна однією з перших країн світу розробила відповідний стратегічний кліматичний документ і подала до Секретаріату Рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

Наразі, коли всі країни розроблять аналогічні документи, можна буде оцінити їх вплив на зменшення парникових викидів у світі та декарбонізацію світової економіки.

Зокрема, мова йде про мету утримання приросту глобальної середньої температури в межах менше 2°С, а ще краще 1,5°С, від доіндустріального рівня.

Стратегія визначає можливу траєкторію економічного зростання з урахуванням цілей державної політики зі скорочення викидів і збільшення поглинання парникових газів.

На національному рівні Стратегія є інструментом державного управління і формування кліматично відповідальної поведінки бізнесу та громадян.

З текстом Стратегії  ними можна ознайомитися тут.

Довідково:  Паризька угода - це угода в рамках Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (UNFCCC) щодо регулювання заходів зі зменшення викидів діоксиду вуглецю з 2020 року. Вона має прийти на зміну Кіотському протоколу. Текст угоди було погоджено на 21-й Конференції учасників UNFCCC в Парижі та прийнято консенсусом 12 грудня 2015. Голова Конференції Лоран Фабіус, міністр іноземних справ Франції, зазначив, що цей «амбітний та збалансований» план був «історичною поворотною точкою» з метою зменшення темпів глобального потепління. Угода набрала чинності 4 листопада 2016 року. На відміну від Кіотського протоколу, Паризька кліматична угода передбачає, що зобов'язання зі скорочення шкідливих викидів в атмосферу та неперевищення потепління на 2 градуси беруть на себе всі держави, незалежно від ступеня їхнього економічного розвитку. Україна ратифікувала Паризьку угоду в 2016 році.

Джерело: Міністерство екології та природних ресурсів України