Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Екологічні акценти під час Загальнонаціональної прощі в Зарваниці

Уже четвертий рік поспіль Бюро Української Греко-Католицької Церкви з питань екології є активним учасником найбільшої всеукраїнської прощі в Марійському Духовному Центрі - Зарваниці. Тут з 13 по 15 липня 2018 року відбулися Загальнонаціональна та молодіжна прощі, які зібрали понад сто тисяч паломників з усіх регіонів України та з-за кордону.

Багатотисячні заходи вимагають від організаторів належного задоволення насамперед духовних, але також і матеріальних потреб прочан. Тому для підтримання чистоти й порядку було залучено близько сотні волонтерів із різних молодіжно-християнських спільнот, які протягом трьох днів слідкували за охайністю на території с. Зарваниці. Координатори піших груп закликали прочан  не використовувати одноразовий посуд та не засмічувати узбіччя.

Серед розмаїття різного роду релігійної та нерелігійної атрибутики паломники мали можливість придбати різні друковані видання від Екобюро та побачити в дії наявні в ековалізі кожного референта Екологічного Бюро різні технічні прилади, завдяки яким стає можливим ощадне використання електроенергії, тепла та води.

Кошти для придбання сміттєвих мішків, урн, рукавиць тощо надали Тернопільсько-Зборівська Архиєпархія та різні приватні підприємства. Екологічне Бюро УГКЦ профінансувало закупівлю металевих тримачів та відповідних мішків, які мають ще не один рік слугувати для підтримання чистоти в Марійському Центрі.

Усе сміття, яке зібралося протягом прощі, було належним чином відтраспортоване й утилізоване за підтримки фірми ПП «КАТРУБ», яка надала логістичну підтримку, та ТзОВ «ЕКО БАЛАНС ТЕР» (сміттєпереробний сортувальний комплекс у с. Плебанівка Теребовлянського району). Завдяки меценату нашої церкви п. Богдану Буртаку вже не вперше велику кількість відходів із Зарваниці було не спалено, а направлено на переробку.

Сподіваємось, що цей добрий приклад правильної утилізації сміття стане взірцем для інших прощ та масових заходів як у нашій області, так і назагал в Україні.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології