Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

На Бродівщині відбувся велопробіг до місця об'яви Богородиці

Референт Бюро УГКЦ з питань екології на теренах Сокальсько-Жовківської єпархії о. Тарас Дзьоба організував цікавий парафіяльний захід екологічного спрямування. Як і торік, це був весняний велопробіг, але на цей раз його маршрут був значно довший (13 км) і проліг до місця з’яви образу Пресвятої Богородиці у с. Голосковичі.

У цій своєрідній велопрощі до святого місця взяли участь більше 50 парафіян храму ВЧЖХ (на фото), наймолодшому з яких було 5 років, а найстаршому - 70 років.

Усі вони мали можливість і помилуватися весняною красою довколишнього  світу, який дарував нам Го­сподь, і поєднати фізичний відпочинок з духовним, разом з о. Тарасом пороздумувати над проблемами екології, що характерні для нашого краю, і над своєю відповідальністю за збереження природи.

Настоятель храму УГКЦ с. Голосковичі о. Руслан Па­рій привітав гостей, відпра­вив молебень до Пресвятої Богородиці і розповів, як понад 200 років тому над земляним масивом західної частини села, де були пан­ські покоси, з’явився образ Матері Божої, як з усіх усюд йшли сюди люди дивитися на диво.

За переказами, пан пошкодував своїх сінокосів, що їх витоптували люди, і наказав своїм наймитам за­кидати джерело гноєм. Та святого місця знищити не вдалося - за кілька десят­ків метрів забило нове, ще потужніше джерело. Через кілька днів пан, який хотів знищити це диво, помер від гнійних ран, а з часом вимер і весь його рід.

Довгі роки джерельна криниця «жила» під землею, а у 1988 році завдяки сільським ентузіастам і вірним УГКЦ було віднайдено й відновлено історичне місце - кри­ницю відкопали й збудува­ли над нею капличку. Усі із задоволенням смакували смачною, аж солодкуватою водою, набирали у пляшки.

Учасників велопробігу чекав приємний сюрприз - смачний перекус на зеленій галявині, а точніше - величез­на сковорода смаженої на вогні картоплі з шинкою. За словами о. Тараса Дзьоби "це заслуга тих, хто долучив­ся до велопаломництва - мирян з Бродів Марії Савули, Олесі Петрусь, Мар’яни Скрухи, Мирослави Кожан, Василя Кожана, Оксани Булишин.

Вдячні учасники ве­лопробігу та о. Тарас па­рафіянам Василю Белею і Святославу Гузю, які надавали підтримку тран­спортом, керівництву центральної районної лікарні за медичний супровід та начальнику Бродівського відділення поліції Золочівського ВП ГУНП у Львівській області Йосипу Галицькому, який забезпечив супровід правоохоронців, паламару Андрію Рацькому, а за медійну підтримку вело­паломництва - голові ТРК «Броди» Володимиру Булишину і редакції районної га­зети «Голос відродження».

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології