Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Всесвітній день вторинної переробки: як справляються з вторинною сировиною жителі різних країн

15 листопада весь світ відзначає День вторинної переробки або Всесвітній день рециклінгу. Відомо, що сміття необхідно грамотно утилізувати, а ще краще навчитися його переробляти. Головна мета – привернути увагу всього світу до проблеми переробки.

Вперше цей день відзначали в США 20 років тому – в 1997 році провели America Recycles Day («День, коли Америка переробляє відходи»), щоб заохотити жителів країни, які здають відходи на вторинну переробку.

1. У 2000 році в США діяло 9700 програм із сортування відходів для переробки і 3800 об’єктів, на яких виробляли компост.

Читайте також: Екологічний експеримент: як врятувати дерево?

2. В місті Сонгдо (Південна Корея) все сміттєві баки і сміттєпроводи об’єднані однією пневматичною системою, яка веде в роботизований пункт прийому та переробки відходів.

3. В Єгипті місто Маншият-Насир називають містом «сміттярів». Жителі цього містечка займаються переробкою сміття з усього Каїра. Для них це не просто заробіток. Це почесне ремесло, яке передається у спадок від батька до сина.

4. В США знаходиться найбільший сміттєвий полігон на землі. Його площа становить 1200 гектарів.

5. Скло можна переробляти необмежену кількість разів. При цьому викинуте на смітник розбите скло буде розкладатися там мільйон років. Переробка 1 тонни скла допоможе заощадити 600 кг піску, 200 кг кальцинованої соди і стільки ж вапняку і майже 70 кг польового шпату.

6. У німецькому місті Кельн на вулицях розміщені контейнери трьох кольорів – білого, зеленого і коричневого. Вони призначені для збору пляшок і банок. При цьому жителі Кельна сортують ці пляшки самі. Колір пляшки повинен збігатися з кольором контейнера.

7. Швеція вважається лідером з переробки вторсировини. У цій країні переробляється 52% побутових відходів.

Джерело: etcetera

Фото: Всеукраїнська екологічна ліга