Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Все в житті повертається, або принцип бумеранга!

Донести вчення Церкви про відповідальність за створіння до всіх – це основна мета екологічних місій, які тривають в Івано-Франківській архієпархії. Саме тому священики – референти Екобюро в цей прекрасний осінній час через молитву, голошення Слова Божого, акти дияконії намагаються достукатися до зовсім юних і вельми поважних вірян та привернути їхню увагу до екологічних проблем сьогодення.

Так зокрема, 19 жовтня в рамках екомісій, о. Михайло Дзуль, о. Ярослав Клюса та о. Михайло Дацишин відвідали Томашівську та Войнилівську ЗОШ, Войнилівський професійний ліцей та дитячий садочок. В доступний ігровий спосіб вихованців дитячого садочка та учнів молодших класів священнослужителі закликали не смітити та не спотворювати неповторну красу нашого краю.

Натомість ліцеїстам та старшокласникам екореференти пропонували глибше задуматися над своїм повсякденним життям та закликали позбутися закорінених звичок та практик, шкідливих для довкілля і самих людей.

«Вся шкода, завдана довкіллю, так чи інакше, мов той бумеранг, повертається проти самої ж людини», – застеріг о. Михайло.

При сприянні протопресвітера Войнилівського о. Мирона Ящука в той самий день відбулася плідна зустріч духовенства та депутатів Войнилівської селищної ради на чолі з селищним головою Володимиром Рудим, на якій обговорювалася можливість запровадження роздільного збору відходів у селищі.

В неділю, 22 жовтня, представники Екобюро завітали до Тисменицького деканату, де мали змогу спільно молитися та проповідувати в храмах міста. Отець Мирослав Татумиряк давав настанови щодо екологічної поведінки для парафіян Свято-Миколаївської громади, а о. Михайло Дзуль доносив правду про екомісію людини в цьому світі до Свято-Михайлівської громади. «Берегти світ і все, що в ньому є – це обов'язок людей перед Богом. Штучні вінки, спалювання сміття, забруднення річок, вирубування лісів – все це суперечить цьому обов’язку і руйнує духовне та фізичне здоров'я людини», – зазначив о. Мирослав.

Для підсилення своїх слів екореференти демонстрували парафіянам екоролики про небезпеку, яку приховують в собі підпали залишків рослинності чи використання церковної пластикової атрибутики.

Наступного дня відбулася зустріч церковних природозахисників із місцевими школярами, на якій діти мали змогу переглянути корисні ролики, дізнатися, як практично виявляти свою любов до Бога через збереження природніх ресурсів та поставити цікаві запитання священикам стосовно вияву християнської віри через бережливе ставлення до природи.

«Вміти побачити руку Творця у Його творінні і берегти світ, в якому живемо треба вчитися з малого віку», – підсумувала директор школи п. Марія Люта і подякувала священикам за візит.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології