Актуальна тема

Меню

Католики відмовилися підтримувати гірничодобувні компанії

Дев'ять католицьких організацій по всьому світу оголосили про свою відмову від інвестицій в нафто-, газо- та вуглевидобувні компанії, намагаючись запобігти глобальним змінам клімату, у відповідь на заклик Папи Франциска «почути плач Землі»,- повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Седмицю і Religionnews.

Ряд релігійних орденів і єпархій з США та Італії офіційно заявили про спільне розв'язання напередодні міжнародних переговорів по реалізації Паризької угоди про боротьбу зі змінами клімату.

«Цим рішенням ми хочемо вказати на грізну небезпеку кліматичної кризи і проявити турботу про наш спільний дім», - каже сестра Шейла Кінсі (Sheila Kinsey), представниця Уітонскої місії Сестер Францисканок.

Ця місія в окрузі Чикаго є ланкою в цілій мережі з 536 місій сестер францисканок по всьому світу. У своєму рішенні про відмову від фінансування нафто-, газо- і вуглевидобувних компаній місія була підтримана також цілим рядом релігійних організацій, включаючи орден єзуїтів і чернечі громади в Італії.

«Папа Франциск закликав нас почути плач Землі та нести нашу турботу знедоленим, - сказала сестра Кінсі службі новин Religion News Service під час зустрічі в Римі. - Тому нині настав час приймати важливі рішення і діяти без зволікання. Ми повинні підхопити цей заклик і донести його до всіх сердець. У нас зараз є можливість зробити щось важливе для змін на краще, а не реагувати із запізненням, як це, зазвичай, буває». У своїй заяві сестра Кінсі також вказала, що 2016 рік був «найспекотнішим» за всю історію і перевершив в цьому відношенні 2014 і 2015 роки. Вона згадала, зокрема, що сестри францисканки в Індонезії та Східному Тиморі повідомляють про грізні наслідки змін клімату в цих країнах - це і підйом рівня океану, і все частіші тропічні урагани.

Як відомо, папа Франциск в останні роки проявляє особливу тривогу з приводу глобальних змін клімату, а в 2015 році навіть присвятив цьому питанню цілу папську енцикліку «Laudato Si», в якій закликав людство «подбати про наш спільний дім». «Багато з тих, хто має в своєму розпорядженні нині величезні природні ресурси, економічну і політичну міць, більше стурбовані, ніж ми можемо собі уявити, тим, щоб всіляко приховати проблеми і загрозливі симптоми світу», - заявив Папа в цій енцикліці, кажучи про збитки, що заподіюються викидами забруднюючих речовин.

У своїй офіційній заяві, дев'ять католицьких організацій вказали, що викопні види палива: вугілля, нафта і газ - є головною причиною викидів парникових газів, що призводять до змін клімату, які, в свою чергу, сприяють зануренню найбідніших верств населення землі ще глибше у вирій злиднів. Ініціативна група, однак, відмовилася повідомити пресі загальну суму інвестицій, які вона має намір вивести з нафто-, газо- і вуглевидобувних підприємств, а також, куди саме планується вкласти ці кошти після їх виведення.

Джерело: Кіріос