Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

В Україні мають намір створити школи еко-хаби з енергозбереження

В Україні мають намір створити школи еко-хаби з тематики зміни клімату та енергозбереження.

Таку мету ставить перед собою програма SPARE ENERGY HUB, яка реалізується в рамках міжнародного шкільного проекту з раціонального використання ресурсів і енергії SPARE за фінансової підтримки Норвезького товариства охорони природи (Naturvernforbundet). Координатором програми в Україні є Громадська організація "Колегія екологічної освіти "Світ Освіт", передає Громадський простiр.

Наразі відбулося два тренінги: у квітні був присвячений викладанню тем зміни клімату та енергозбереження в школі, у листопаді – фасилітації(організації процесу колективного розв'язання проблем у групі) та роботі зі шкільною громадою. 25 вчителів з різних регіонів України долучились до програми, аби привернути увагу учнів та шкільної спільноти до вирішення екологічних проблем.

За результатами першого етапу програми вчителями були розроблені уроки з інтеграцією питань енергозбереження та зміни клімату у навчальні предмети, на основі яких незабаром буде створений відповідний посібник.

Навчити дітей застосовувати знання зі зміни клімату та енергозбереження можна на кожному уроці, впевнена заступниця директора з виховної роботи, вчитель української мови та літератури з м. Хмельницького Тамара Газда.

«На уроках української мови і літератури ми вчимо дітей вести дискусію, а також розвивати навички ораторського мистецтва, - розповідає учасниця програми SPARE ENERGY HUB. – Так, з учнями 10-11 класів в рамках предмету ми імітували міжнародні кліматичні переговори, які відбуваються зараз у Маракеші. Як результат, діти дійшли висновку, що необхідно навчитись домовлятися та розуміти важливість кліматичної проблеми».

Як зазначає виконавча директорка ГО "Світ Освіт" та координаторка проекту SPARE в Україні Катерина Мірошніченко, учнів необхідно готувати до глобальних змін клімату, наслідки яких вже відчуває наше покоління. "Вчитель повинен донести до школярів, що клімат змінюється внаслідок людської діяльності, - говорить фахівець. - Також дуже важливим аспектом під час тренінгу є комунікація між вчителями з різних регіонів».

Наразі українська система освіти перебуває у стані трансформації і на плечі вчителя лягає багато завдань. Згідно з розробленою у 2016 році Міністерством освіти концепцією нової школи, в учнів необхідно формувати ключові компетентності, які необхідні для особистої реалізації, розвитку, активної громадянської позиції молоді у суспільстві.

За словами головного спеціаліста відділу змісту середньої освіти департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Романа Гладковського, екологічна грамотність увійшла до ключових компетентностей нової української школи. «Україна має одну з найбільш енергоємних економік світу, тому питання енергозбереження та енергоефективності у навчальних закладах стоять дуже гостро», - наголосив чиновник.

SPARE ENERGY HUB покликана включити питання енергозбереження та зміни клімату у навчальну програму середньої школи, залучити громаду до вирішення екологічних проблем, а також реалізувати практичні екологічні проекти у школах.

Джерело: EcoTown