Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Уникати поверховості та прагнути внутрішньої переміни

altНа запрошення настоятеля парафії Різдва Богородиці м.Першотравенська, Дніпропетровської області о.Ярослава Швачука, екореферент Донецького екзархату о.Михайло Неїжмак відвідав дану парафію із духовними Великопосними науками.

Розпочались реколекції у п’яту неділю Великого посту Божественною Літургією, отець Михайло, у першій науці, розповідав про правдиве покаяння, шляхи і ознаки покаяння, якого так часто бракує усім християнам. Навчав екореферент уникати поверховості, а прагнути внутрішньої переміни. «Шлях до покаяння проходить через любов, розуміння та милосердя, бо лише полюбивши Бога і ближнього, будемо здатні зрозуміти Божі заповіді та потреби інших, що в результаті зробить нас усіх милосердними до усього творіння Господнього», - навчав о.Михайло. В часі сугубої ектенії молилися окреме прохання до Бога-Творця, просячи благословення та ласки, щоб бачити Його в усьому. Під час другої науки роздумували про діла милосердя щодо душі і тіла – «сумного потішити» та «подорожнього в дім прийняти». Втілюючи ці добрі діла в життя, допомагаємо не лише тим, хто потребує, але й власній душі і тілу, оскільки виконуємо заповідь Христа.

Закінчуючи свої духовні настанови, о.Михайло пригадав про важку матерію гріхів проти природи, з яких потрібно каятись та сповідатися. Душпастир наголосив, що найкращим виявом віри у Бога-Творця у цьогорічне свято Пасхи, буде тоді, коли принесемо померлим не пластикові квіти, а молитву.

alt

alt

Того ж дня о.Михайло, разом із о.Ярославом Швачуком відслужили літургію у м.Павлоград, де лиш зароджується Греко-Католицька парафія, а богослужіння відбуваються у костелі Архистратига Михаїла РКЦ, де екореферент також звернувся до вірних обох обрядів з духовним словом та презентував діяльність Бюро УГКЦ з питань екології.

alt

У понеділок, 18 квітня, у рамках відзначення 30-ї річниці аварії на ЧАЕС,представник екобюро відвідав Першотравенську школу №4,на запрошення заступника директора школи з виховної роботи п.Ірини Бірюк.

о.Михайло пригадав учням 5-го класу про трагічну подію в історії та загострив увагу на страшних наслідках для кожного, які відчуваються до сьогоднішнього дня, наче постійно застерігаючи нас думати про наслідки наших дій. «Ви, як молоде покоління, пам’ятайте про ту жертву ліквідаторів, які ціною власного життя зберегли життя іншим», - наголосив референт. Отець також презентував екологічний конкурс до цієї річниці та заохотив учнів у творчий спосіб, у формі віршів, роздумів та малюнків зберігати пам'ять про цей трагічний день.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології