Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Відзначення 30-ї річниці аварії на ЧАЕС на двох парафіях Стрийської єпархії

alt15 квітня 2016 року на парафіях Преподобної Параскевії, с. Кавське, та Всіх Святих Українського Народу, м. Стрия, за сприяння Бюро УГКЦ з питань екології у Стрийській єпархії відбулися музичні реколекції. Дійство відбулося в рамках Великопосної ініціативи “Екологічне навернення для порятунку створіння”, спогадуючи сумну подію – 30 років найбільшої екологічної катастрофи в історії людства.

Для проведення заходу з м. Львова було запрошено струнний квартет “Ad libitum”, який виконав відомий твір австрійського композитора Йозефа Гайдна “Сім слів Спасителя на хресті”. Після короткого звернення референта Бюро УГКЦ з питань екології о. Олега Кобеля, парафіянам двох храмів було представлено уривок документального фільму “Пісня про Чорнобильську катастрофу”, тоді духовну науку подав о. Олег Гірник, викладач Українського Католицького Університету з міста Львова.

Відтак у стінах обох храмів лунала чудова духовна музика, яка разом із короткими розважаннями мала на меті уприсутнити слухача біля хреста, на якому промовляв свої останні сім слів наш Спаситель перед своєю смертю. В часі майстерного виконання цього твору, вірні бачили на екрані фото з місця аварії та наслідки цієї екологічної катастрофи. Коли стихли останні звуки музики, була хвилина мовчання за всіх жертв аварії, людей, “які врятували світ”. На парафії у м. Стрию, особливо зворушливими були слова спогадів о. Івана Барабаша, пароха парафії Всіх Святих Українського Народу. Він був у числі ліквідаторів аварії, а тому дав свідчення того, як віра допомогла йому вижити в тих непростих обставинах.

Референт Бюро УГКЦ з питань екології у Стрийській єпархії висловлює щиру подяку музикантам струнного квартету, п.Ярині Коваль, що декламувала поезію та роздуми, а також о. Олегу Гірнику за духовну науку.

26 квітня вся Україна відзначатиме день своєї трагічної історії, тож помолімся в той день за тих, кому ми завдячуємо своїм життям. Схилімо голову перед тими, кого називають “чорнобильцями”. Вони варті того, щоб про них пам’ятати.

Джерело:Церква Преподобної Параскевії с. Кавське

alt