Актуальна тема

Меню

Вирішення екологічних проблем за допомогою Інтернету

altРозпочав роботу новий онлайн-сервіс Інтерактивний реєстр екологічних проблем України, який дозволяє оприлюднити в мережі інтернет та оперативно передати за належністю інформацію, про скоєні порушення природоохоронного законодавства та першочергові екологічні проблеми відповідного регіону, до Держекоінспекції України та її територіальних підрозділів (ДЕІ).

За допомогою нововведеного онлайн-сервісу www.ecoukraine.org, громадяни тепер зможуть скаржитися природоохоронцям на порушників чинного законодавства - від браконьєрів до промислових забруднювачів навколишнього середовища.

Інформація про осіб, які порушують вимоги чинного природоохоронного законодавства, вноситься до Реєстру користувачами самостійно, у автоматичному режимі, і передається за належністю згідно Закону України "Про звернення громадян". ДЕІ зобов'язана розглянути отримане звернення і надати ґрунтовну відповідь про вжиті заходи протягом 30 днів.

Відтепер, кожен небайдужий громадянин може самостійно ініціювати вирішення екологічної проблеми або повідомити про вчинення правопорушення шляхом внесення запису до Реєстру.

Перші результати роботи Інтерактивного реєстру екологічних проблем України вже можна побачити в регіональних Реєстрах.

Щоб Реєстр не перетворювався на джерело неперевіреної інформації, як це часто буває під час неформального спілкування в Інтернеті, внесення записів, оприлюднення їх на інтерактивній мапі України та підготовка он-лайн звернень до Держекоінспекції або терміновий виклик екоінспектора доступні користувачам тільки за умови реєстрації автора запису у системі myECO та передмодерації (публікація погоджується координатором протягом 24 годин). Реєстрація у системі професійного еколога myECO є абсолютно безкоштовною. Для офіційних учасників ГО е-Екологія подібні обмеження відсутні.

Онлайн-сервіс, що побудований за моделлю інформаційної взаємодії громадськості та влади C2G (Громадяни - Уряду), може також використовуватись як інструмент для оцінки ефективності діяльності органів державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища. Достатньо співставити кількість внесених записів з кількістю вирішених проблем.

Розробники цього сервісу сподіваються, що навіть якщо ДЕІ з якихось причин не випише штраф, а лише проведе профілактичну бесіду з порушником, то наступного разу він двічі подумає - а чи варто викидати під ноги сміття, випалювати стерню або браконьєрити, адже є величезні шанси стати "антизіркою" Інтернету. Та й громадський контроль з реальною оцінкою ефективності роботи державних природоохоронних органів в сучасних умовах не завадить.

Проект автоматизованої електронної системи збирання, накопичення та передачі за належністю інформації про екологічні правопорушення, проблеми та загрози регіонального і загальнодержавного рівнів створено учасниками ГО е-Екологія на громадських засадах.

Українська природоохоронна громадська організація е-Екологія запрошує всіх небайдужих приєднуватись до формування Інтерактивного реєстру екологічних проблем України, адже спільними зусиллями набагато простіше наводити лад у власному домі.

З пропозиціями та побажаннями звертайтесь на e-mail ГО е-Екологія: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Джерело: е-Екологія