Актуальна тема

Меню

Діяльність Екобюро УГКЦ на півдні України

4 липня відбулася зустріч екореферента Одеського екзархату отця Дмитра Онуфрика із священиками курортного містечка, яке знаходиться на березі Джарильгацької затоки, міста Скадовськ. Представники від духовенства міста були не тільки від УГКЦ, в особі отця Василя Харкалого із Згромадження Воплоченого Слова, міста Скадовськ, адміністратора церкви Покрови Пресвятої Богородиці, але й від римо-католицької спільноти, а саме отця Максима Падливського.

Зустріч розпочалась із того, що отець Дмитро ознайомив священнослужителів із діяльністю Бюро УГКЦ із питань екології. Говорили про масштаби праці Екобюро, завдання Церкви та важливість співпраці із державою. Обговорювали також стан екології в регіоні, де отці виконують своє священниче служіння.

У ході обговорення екореферент ознайомив співрозмовників із ековалізкою, що дало змогу наочно показати рішення, які можуть не тільки зробити наше ставлення до природних ресурсів більш шанобливим та відповідальним, але допоможе (особливо в час економічної нестабільності) заощаджувати матеріальні ресурси. Мова йшла про пристосування для економії води для душового шлангу, про кухонний душ, який обертається, що може перемикатися і бути аератором. Найбільше отців зацікавило освітлення помешкання. Коли вони ознайомилися із світлодіодними лампами LED і через обрахунки дізналися про великий відсоток економії, відразу виявили бажання ними користуватися на своїх парафіях та помешканнях. Також отці самі вимірювали через спеціальний прилад тепловтрати будинку і запросили отця Дмитра приїхати до них, щоб вони могли оцінити теплоізоляцію своїх помешкань і належно підготуватися до опалювального сезону, до якого ще далеко, але про який забувати не варто навіть зараз.

На завершення зустрічі отець Дмитро подарував священнослужителям міста Скадовськ часопис «Христова Нива» із екологічним номером, книжечки «Екологічний дороговказ» та іншу літературу на дану тематику. Отці домовились про подальшу співпрацю для спільної праці для захисту та належного ставлення до Богом створеного світу.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології