Актуальна тема

Меню

Пан Гі Мун: не можна перемогти бідність за рахунок непомірного використання природних ресурсів

Сталий розвиток і зміна клімату – дві сторони однієї монети. Ми не можемо домагатися ліквідації бідності шляхом непомірного поглинання природних ресурсів і завдання шкоди навколишньому середовищу. З іншого боку, ми не можемо захистити планету без забезпечення благополуччя для всіх верств населення. Про це заявив Генеральний секретар ООН на Форумі високого рівня з питань сталого розвитку країн Карибського басейну, який проходить в Барбадосі.

«2015 – час глобальних дій. Міжнародне співтовариство – на фінішній прямій підготовки Цілей розвитку тисячоліття на період після 2015 року, які повинні бути прийняті у вересні 2015 року », – сказав Пан Гі Мун.

Він нагадав про майбутню безпрецедентну за своїми масштабами Третю конференцію з фінансування розвитку. Ця конференція відбудеться в середині липня в Аддіс-Абебі. У грудні в Парижі очікується прийняття нової угоди зі зміни клімату.

Пан Гі Мун підкреслив, що проблеми зміни клімату зачіпають всі аспекти сталого розвитку, в тому числі – забезпечення продовольством, водою, енергетикою, економічним розвитком і політичною стабільністю.

Глава ООН відзначив зусилля країн Карибського басейну, які знаходяться на передньому краї боротьби з глобальним потеплінням, з розвитку відновлювальних джерел енергії. У цьому зв'язку він зазначив, що до 2020 року Барбадос, наприклад, увійде до п'ятірки лідерів з використання сонячної енергії.

«Ви освітлюєте шлях у майбутнє», – заявив Пан Гі Мун.

Він нагадав про Цілі розвитку тисячоліття, підкресливши, що за останнє 15 років міжнародному співтовариству вдалося наполовину скоротити кількість бідняків у світі.

«Ми домоглися виконання цієї мети повинні пишатися цим», – підкреслив Генеральний секретар. Разом з тим, Пан Гі Мун зазначив, що багато в світі все ще голодують і страждають від хвороб, які можна було вилікувати.

Глава ООН підкреслив, що у нинішнього покоління є шанс ліквідувати бідність на планеті і запобігти гіршим наслідкам зміни клімату.

В рамках візиту в Барбадос Пан Гі Мун провів двосторонні зустрічі, зокрема переговори з прем'єр-міністром Барбадосу і майбутнім головою КАРИКОМ Фреунделем Стюартом, а також з міністром закордонних справ Барбадосу. Глава ООН обговорив з ними, зокрема, проблеми, з якими стикаються малі острівні держави.

Джерело: ECOportal