Актуальна тема

Меню

Забруднене повітря вбиває більше людей, ніж СНІД і малярія разом узяті

Забруднене повітря відповідальне за 3,2 мільйона передчасних смертей щорічно.

Дані команди експертів університетів Техасу, Міннесоти і Британської Колумбії свідчать про те, що забруднене повітря вбиває більше людей, ніж СНІД і малярія разом узяті.

В ході нового дослідження, результати якого були опубліковані в науковому журналі Environmental Science and Technology, команда вчених встановила, що поліпшення якості повітря може знизити смертність, пов'язану із забрудненням атмосфери. Зокрема, дотримання рекомендацій по якості повітря від Всесвітньої організації охорони здоров'я здатне запобігти до 2,1 мільйона випадків передчасної смерті щорічно.

Забруднення атмосферного повітря відбувається від пожеж, вихлопів легкових і вантажних автомобілів, сільськогосподарських і промислових викидів і вугільних електростанцій. Крім того, в країнах з низьким рівнем доходу, забруднюючі частинки потрапляють у повітря від спалювання сміття, відходів рослинництва і гною для приготування їжі та опалення, а також від спалювання вугілля та дерев.

Проаналізувавши забруднення повітря твердими частинками (PM) експерти з'ясували, що потрапляння цих мікрочастинок в легені з вдихом підвищує ризик серцевого нападу та інших серцево-судинних захворювань, а також збільшує ризик розвитку респіраторних захворювань і раку.

Автор дослідження, доктор Джошуа Апте з Техаського університету повідомив, що вони з колегами сподіваються, що зможуть допомогти в розробці стратегії з охорони здоров'я населення, яка зможе знизити кількість передчасних смертей від забруднення повітря.

«Ми хотіли визначити, наскільки чистішими повинні бути різні частини планети для того, щоб суттєво зменшити смерть від забруднення повітря. Ми сподіваємося, що наше дослідження допоможе в розробці стратегії з охорони здоров'я населення », – заявив він.

Експерти з'ясували, що дотримання рекомендацій ВООЗ допоможе запобігти до 1,4 мільйона передчасних смертей на рік у таких забруднених районах, як Росія, Китай та Індія, а також знизити кількість смертей від забруднення до півмільйона на рік у найбільш чистих регіонах планети – США, Канаді і Європі.

Джерело: Новини науки