Актуальна тема

Меню

Великопосні реколекції з екологічним акцентом пройшли на Тернопільщині

altРеколекції є слушною нагодою для Церкви якнайближче наблизитися до людини, щоб пробудити її сумління, очистити та оновити серце, щоб зробити місцем живої присутності нашого Творця і Спасителя. У часі Великого посту всі вірні, християни, готуються до зустрічі світлого свята Воскресіння Христового і фізично, і духовно. Люди зосереджують найбільшу увагу на стан своїх душ, відмовляються від поганих звичок, ведуть боротьбу із пристрастями, каються у своїх гріхах, просять у Господа очищення та благословення.

Відгукнувшись на запрошення отців-францисканців, духовні науки на Великий піст провів о. Михайло Неїжмак, референт Бюро УГКЦ з питань екології Донецького екзархату. Реколекції відбулися у с. Гаї-Шевченківські, Тернопільської області, на парафії Успіння Пресвятої Богородиці, якою опікуються отці-францисканці та тривали три дні з 8 по 10 березня 2015 року Божого.

Основна тема реколекцій: «Примирення та покаяння, як передумова полюбити та зустріти Бога» вже у своєму змісті, включила у себе важливі речі, без виконання яких неможливе християнське життя. Щоб покаятися перед Богом у своїх вчинках, і щоб це каяття було щире та справжнє, потрібне примирення у трьох вимірах: примирення із самим собою, примирення з ближнім, примирення з усім створінням. Щоб духовно зростати у вірі, любові та надії потрібне примирення та покаяння – основна думка духовних настанов о. Михайла.

У неділю, починаючи реколекції, о. Михайло Неїжмак презентував вірним Великопосну ініціативу «Екологічне навернення для порятунку створіння». На прикладі екологічного аспекту гріха гордості, старався донести вірним руйнівну силу цього гріха та кричущі наслідки для життя людини у сотвореному Богом світі. «Саме гордість привела до упадку наших прародичів Адама і Єву, саме цей гріх і порок людства приводить до упадку і нас з вами. Тільки опанована гордістю людина не може і не здатна до покаяння, їй бракує любові до усього сотвореного і це все виявляється у її злих, бездумних та руйнівних вчинках» – наголосив екореферент.

Після Божественої літургії представник Екобюро зосередив увагу людей на тому, що у них є обов’язок не просто знати той чи інший гріх, а старатися вести боротьбу із ним та дієво навертатися, у тому числі й у екологічному вимірі (ставлення до створеного світу). Як приклад дієвого навернення, реколектант запропонував відмовитися від використання штучних квітів у побуті та церковних церемоніях, заохотив взяти до своїх домівок екологічні буклети з практичними вказівками, впроваджувати їх у життя, стати прикладом наслідування для інших.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

alt

alt