Актуальна тема

Меню

Івано-Франківська архієпархія УГКЦ приєдналась до проведення екоініціативи

24 лютого 2015 року, в рамках Великопосної екологічної ініціативи, в Солотвинському деканаті, Івано-Франківської архієпархії УГКЦ, було проведено ряд просвітницько-молитовних заходів з метою привернення уваги молоді й старших до проблем довкілля та донесення їм вчення Церкви в сфері екології. У цей день референт Бюро УГКЦ з питань екології в Івано-Франківській архієпархії о. Михайло Дзуль зустрівся із вчителями та учнями старших класів Монастирчанського НВК та Солотвинського НВК «ЗОШ-ліцей».

У с. Монастирчани було порушено питання сміття і способи та шляхи зменшення кількості відходів. Діти були вражені площею та кількістю сміттєзвалищ, наявних в Україні, та кількістю років, необхідних для повного розкладання різних видів найбільш поширених побутових відходів у природному середовищі. В підсумку мультимедійної презентації діти прийшли до висновку, що найкращий спосіб боротьби зі сміттям – не смітити.

У с. Солотвино на підтримку екореференту до школи прибули місцеві священики о. Віталій Луцак – адміністратор храму Різдва Пресвятої Богородиці, о. Дмитро Фуфалько – сотрудник, та о. Іван Гоголь – екореферент Богородчанського деканату, що було своєрідним свіченням того, що проблемами довкілля займається не тільки Екобюро, а це загальноцерковна місія, яку повинен нести кожен душпастир. У цій школі всі присутні спільно роздумували над раціональним використанням природних Божих дарів, заторкуючи міжнародний, національний та особовий рівень. У процесі спілкування та дискусії душпастирі спільно з вчителями закликали молоде покоління до плекання чеснот поміркованості та розсудливості, так необхідних у щоденному житті. «Наша повсякденна поведінка, наші маленькі кроки, спрямовані для збереження чи відновлення краси навколишнього середовища, є проявом любові до Бога та до свого народу» – зазначив о. Михайло, демонструючи практичні речі з комплекту ековалізи, які допомагають зменшити використання електроенергії, води чи втрати тепла.

Керуючись принципом «ora et laborae», в другій частині зустрічі священики, дирекція школи, вчителі та учні спільно помолилися віршовану екологічну Хресну дорогу для дітей, в якій розважали над терпінням і стражданнями, яких завдали жорстокі й невдячні люди Богочоловікові, проводячи певну паралель із сучасністю, коли людина завдає подібних болів Божому створінню – природі. Діти й дорослі щиро просили в Господа прощення за таке ганебне ставлення та обіцяли, з Божою допомогою, виправитися.

Хочемо висловити окремі слова подяки директору Солотвинського НВК Гуменюку Мирославу Михайловичу та вчителям християнської етики Гоголь Лесі Володимирівні та Дерев’янко Марії Дмитрівні за організацію даною зустрічі та особисту участь у ній.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології