Актуальна тема

Меню

Наукова доповідь розкриває тривожні факти про нашу планету

Зміна клімату і тривожні темпи вимирання видів тварин і рослин ставлять Землю на порозі небезпечної для людства епохи, оголосили автори дослідження про вплив людини на природу.

Дослідження, проведене групою з 18 міжнародних експертів, ґрунтується на доповіді 2009 року щодо «планетарних кордонах» для забезпечення безпеки людини як виду, який став сигналом тривоги у зв'язку зі скороченням площі лісів і забрудненням, викликаним використанням азотних і фосфорних добрив.

«Я не думаю, що ми безповоротно зруйнували планету, але ми на грані того, щоб зробити життя людини на Землі набагато складнішим», – сказала Сара Корнель зі Стокгольмського центру екологічної адаптації, координатор цього дослідження, яке повинно служити в якості орієнтира, як людство повинно експлуатувати природні ресурси Землі.

«Перевищено чотири межі, тому людство стоїть на порозі небезпечної епохи», – йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Science, і уточнюється, що мова йде про зміну клімату, зникнення видів, зміні методів землекористування та забрудненні в результаті використання добрив.

Серед дев'яти проаналізованих у дослідженні меж, споживання прісної води, підкислення океану й виснаження озонового шару вважаються поки на безпечному рівні. Інші межі, в тому числі рівень забруднення повітря, вимагають ретельних додаткових досліджень.

Згідно з доповіддю, зміна клімату і вимирання видів – це дві основні проблеми. «Кожен з нас сприяє руйнуванню сфери проживання, якщо постійно і грубо порушує ці дві межі», – говорять автори дослідження.

Були висловлені побоювання в плані підвищення рівня двоокису вуглецю, основного газу з парниковим ефектом, що досяг в атмосфері Землі 397 частин на мільйон (PPM), перевищивши рівень 350 частин на мільйон, який розглядається в дослідженні як верхня межа для безпеки життя на Землі.

Представники понад 200 держав зустрінуться у Парижі в другій половині 2015 року, щоб спробувати досягти угоди, спрямованої на обмеження глобального потепління, щоб уникнути повеней, посух, теплових хвиль та підвищення рівня морів і океанів, які пов'язані зі збільшенням викидів парникових газів.

Крім того, автори дослідження стверджують, що темпи вимирання видів тварин і рослин, спровоковані такими факторами, як забруднення навколишнього середовища і збезлісення, від 10 до 100 разів вище рівнів безпеки.

Джерело: ecology.md