Актуальна тема

Меню

Димові гази підприємств – це джерело енергії, яке варто використовувати

altТрадиційні великі промислові котли дають можливість підприємствам забезпечувати технологічні потреби у парі чи гарячій воді, використовуючи велику кількість палива. При цьому утворюється велика кількість викидних газів, які можуть стати додатковим джерелом тепла, якщо використати інноваційні підходи для утилізації частини викидного тепла димових газів.

Котел Aalborg AV-8N розроблений для процесу утилізації тепла викидних газів. Один з варіантів використання утилізатора здійснено на заводі з виробництва нержавіючої сталі в Tornio (Фінляндія). Проект реалізували у варіанті енергосервісного контракту (ЕСКО) – все фінансування взяв на себе інвестор, який протягом 4-х років повертав собі кошти, використовуючи отриману економію.

Котел-утилізатор розмістили поза приміщенням основного котла на вулиці. Вловлене тепло повторно подається на завод в систему теплопостачання. Монтування нової технологічної схеми провели під час планового щорічного ремонту основного теплогенератора, щоб зменшити додаткові втрати і не допустити перерви у виробництві.

Результати роботи утилізатора були такими, що фірма-замовник вирішила закупити ще один утилізатор для другої технологічної лінії. За допомогою утилізації тепла викидних газів отримано додатково 10 МВт теплової енергії, яка до цього «вилітала» в димар. Крім цього, зменшилися викиди СО2 на 25%, а це дає додаткову економію коштів при оплаті рахунків за неекологічність викидів.

Технологія вловлювання і відбору викидного тепла дає чудовий ефект при використанні компактних пластинчастих теплообмінників Alfa Laval, адже такий варіант збільшує віддачу навіть на 25% у порівнянні з трубними теплообмінниками. Щоб осягнути 95% відбору тепла трубні теплообмінники вимагають в 5-6 разів більших інвестицій, ніж пластинчасті.

Джерело: EcoTown